Právě vzdělávání mládeže bylo jedním z témat jednání vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka na setkání se zástupci regionu v Třebíči. „Jestliže říkáme, že za dvacet let tu bude rozšířené jádro, a tedy mezi lety 2040 až 2050 zde budeme mít téměř padesát procent zdrojů z jádra, což je o dvacet procent více než dnes, musíme také říct, kdo bude jaderné elektrárny obsluhovat,“ řekl Havlíček. „A k tomu musíme už nyní tyto lidi rekrutovat. Jedním z témat, které jsme dnes diskutovali, bylo to, jak děti dostávat na střední technické školy, přibližovat jim pojem jádra, ale i celé ekonomiky,“ poznamenal.

Ministr Havlíček potvrdil, že za výstavbou nových bloků pevně stojí, zároveň upozornil na to, že chce také prosazovat větší zapojení technických škol, které by pro nové jaderné bloky vychovávaly stovky odborníků.

Jaderná elektrárna Dukovany.
Dva bloky dukovanské elektrárny jsou odstavené

Richard Horký z pozice předsedy Krajské hospodářské komory Kraje Vysočina vicepremiéra seznámil s výsledky průzkumu mezi firmami v Kraji Vysočina. Ty si z více než osmdesáti procent přejí výstavbu dalších bloků Jaderné elektrárny Dukovany, přímo na Třebíčsku se toto číslo pohybuje okolo 92 procent.

„Jsem ráda, že ministr potvrdil výstavbu nového zdroje v Dukovanech jako prioritu a popsal další kroky, které teď budou následovat. Jako například podpis rámcové smlouvy mezi státem a skupinou ČEZ a posléze jednání na úrovni Evropské komise. Tato vláda řekla jasně, že jádro podporuje. Premiér, ministr i prezident jsou rozvoji jádra nakloněni,“ řekla poslankyně Monika Oborná (ANO 2011), která vicepremiéra na Třebíčsko pozvala.