Jak to bude fungovat? „Připravujeme projekt, kdy nakoupíme pětilitrové plastové kbelíky s víkem. Každý, kdo má evidenční kartu, s níž chodí na sběrný dvůr, s tou kartou přijde, dostane prázdný kbelík a na sběrný dvůr přinese plný,“ předeslal jednatel společnosti Esko-T Pavel Gregor.

Na sběrném dvoře se naplněný kbelík odevzdá výměnou za čistý prázdný. Kus za kus. Cílem je, aby se vybralo víc této suroviny, která se dál recykluje. A rovněž, aby použité jedlé tuky nekončily v kanalizaci, kterou ucpávají, devastují, ničí zařízení čerpacích stanic a zhoršují schopnosti čističek.

Esko-T směřuje k tomu, aby projekt dostal na jaře zelenou. Zahrne především nákup 15 tisíc kbelíků a dále klecových kontejnerů pro sběrné dvory, celá akce vyjde na zhruba 850 tisíc korun.

Už 15 let lze jedlé oleje na sběrných dvorech v okrese Třebíč odevzdat, dosud je ale lidé vozí ve vlastních nádobách, což není úplně ekologické.

Novinka v zákoně

Kbelíky na jedlé oleje budou taky vstřícným krokem směrem k obcím kvůli novinkám v zákoně.

„V novém zákoně o odpadech, který by měl platit od příštího roku, bude zanesená povinnost obcí, aby pro občany zabezpečily sběr rostlinných tuků a olejů,“ upřesnil Gregor.

Most přes železnici u třebíčské nemocnice je v havarijním stavu.
Most u nemocnice je v havarijním stavu. Bude částečně zavřený

Od Esko-T jedlé tuky z domácností odebírá společnost Fritex z Vladislavi, která je dál zpracovává. „Všechny odpady po našem zpracování dá­le nabízíme výhradně k průmyslovému využití. Končí například jako surovina k výrobě biopaliv ,“ uvádí firma na svých webových stránkách.

Proč ne jako v Jihlavě?

Třeba v Jihlavě už lidé můžou nějaký čas nosit jedlé tuky z domácností do speciálních kontejnerů rozmístěných přímo ve městě. Proč to nebude stejně fungovat i na Třebíčsku?

„V Jihlavě se rovněž snaží, aby se vytřídilo víc. Ale my touto cestou jít nechceme. Jde jen o vytváření dalšího odpadu. Sice je pro lidi pohodlné, že olej nalijí do petek, zašroubují a hodí do popelnice, kterou vidí někde na ulici. Ale taková petka už je dál nepoužitelná,“ řekl Gregor. Podle jeho slov už takovou plastovou lahev nikdo nevypláchne, aby se dala zrecyklovat. „Pokud je od oleje, je vhodná už jen k energetickému využití ve spalovně. Proto jsme se rozhodli, že zvolíme cestu, kterou jdou v Rakousku nebo v Německu – systém sběrných kbelíků,“ dodal jednatel Esko-T Pavel Gregor.
Zakladatelem společnosti ESKO-T je Svazek obcí pro komunální služby se stoprocentním vlastnickým podílem. 

Ilustrační foto
Pozor! V Náměšti kvůli kuriózní nehodě nefungují světla na přejezdu