„Ve středu po 13. hodině navštívíme radnici v Třebíči a ve 14 hodin bych všechny chtěl pozvat na Karlovo náměstí. Od radnice bude vycházet průvod Tří králů a dalších koledníků v dobových kostýmech. Zamíří k živému betlému u vánočního stromu, kde se pokloní Ježíškovi a předají mu své dary. Průvod přivítá starosta Pavel Janata a požehná třebíčský děkan Jiří Dobeš," říká Petr Jašek a láká na další program: „Za doprovodu harmoniky si pak společně zazpíváme koledy, vystoupí děti ze základní umělecké školy a souboru Bajdyš. Chystáme se zde uspořádat soutěž o nejkrásnější skupinku Tří králů. Zveme proto tříkrálové skupinky k hojné účasti," vzkazuje.

Menší děti se mohou povozit na konících. Na místě bude drobné občerstvení, teplé nápoje, čaj, punč a káva.

Petr Jašek hodlá pokračovat v koledování i další den ve významných firmách spolupracujících s Charitou a nevynechá ani charitní zařízení; stacionáře Domovinku, Úsměv či terénní služby v ulici Gen. Sochora.

Jak probíhá Tříkrálová sbírka

Skupinku koledníků tvoří zpravidla tři koledníci v kostýmech Tří králů. Vedoucí skupinky musí být starší patnácti let a na požádání se prokáže platným průkazem, který ho opravňuje sbírku provádět. Koledníci mají pokladničku s červenobílým logem charity, úředně zapečetěnou dvěma pečetěmi. Jedna je s razítkem Oblastní charity Třebíč, druhá s razítkem místního městského či obecního úřadu. Za obnos vhozený do pokladničky dostanou dárci jako symbolické poděkování malé balení tříkrálového cukru, případně informační letáček s popisem, nač se sbírka v třebíčské Charitě využije a jak pomohla ta loňská. Většině domácností jsou letáky dodávány do poštovních schránek roznáškovou službou. Pokud dají obyvatelé domu souhlas, napíší koledníci křídou na domovní dveře znamení K+M+B+2016, začáteční písmena latinské věty Kristus Mansionem Benedicat 2016, v překladu Kriste, požehnej tomuto obydlí v roce 2016.

„Prosím o vlídné přijetí našich koledníků, velmi si vážím jejich pomoci, kdy často za nevlídného počasí, přesto s nasazením, konají tuto službu. Někteří opakovaně po celá léta. Budeme rádi za každý příspěvek do pokladničky, neboť každá koruna pomáhá," dodává ředitel Jašek.

Peníze z letošní Tříkrálové sbírky hodlá Oblastní charita v Třebíči využít především na výstavbu nového Domova pro matky Třebíč i pro službu Rané péče Třebíč, která podporuje rodiny a děti se zdravotním postižením. Z části výtěžku se dokončí stavební práce v objektu na Gen. Sochora, kde sídlí služby pro seniory a nemocné. Charita také potřebuje koupit auto pro pečovatelskou službu, která pomáhá lidem na velkém území okresu Třebíč. Ze sbírky bude hrazena humanitární pomoc a materiální či finanční pomoc lidem v sociální a zdravotní nouzi.