V Třebíči ryby na vánoční stůl ode dneška prodává například místní organizace Moravského rybářského svazu, která sídlí v Poušově.

Podle sdělení jejího jednatele Ivo Kacetla letos zdejší rybáři vylovili 14,1 tuny kaprů, a to především z rybníku Pastvištní u Starče.

„Budeme prodávat na dvou místech. Jednak tady v Poušově, a pak ještě u supermarketu Plus,“ uvedl Kacetl. Kapr od tohoto prodejce vyjde kilogram na 75 korun.

V nabídce si lidé budou ale moci vybrat z více druhů ryb. „Budeme nabízet ještě lína za 100 korun, amura za 99 korun, štiku za 220 korun a pstruha za 115 korun – vždy za kilogram,“ upřesnil Ivo Kacetl. Jakou rybu on sám povečeří na Štědrý den? „No samozřejmě kapra,“ prozradil.

Na Karlově náměstí, v samém centru města, už tradičně zřídí prodejní stánek s káděmi František Zimola z Petrovic. Šupináče tu bude nabízet dnes a zítra vždy od půl deváté ráno do tří, čtyř odpoledne. A kolik on bude chtít za kilogram ryby? „Kapra budu mít za 75 až 77 korun, pstruha za 115 korun a amura za 85 až 90 korun,“ sdělil Zimola. On sám pak svátečně povečeří kapra na řízek s bramborovým salátem.

Byť jednoznačně nejlepší je ryba úplně čerstvá, nemůže jí ublížit, když několik dní plave ve vaně dětem pro radost. Odborník z řad telčských rybářů Peter Vavro tvrdí, že kdo si koupí kapra, aby mu daroval svobodu, odsuzuje rybu k smrti:

„Ryby by se neměly vypouštět do rybníka, a tím méně do řeky. Jsou zesláblé a nemají šanci na přežití.“

Totéž potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. „Aby byli kapři na vánoční stůl zdraví a nestrádali, kontrolují naši inspektoři. Měří obsah kyslíku ve voděa počítají množství ryb. Čím chladnější voda, tím jich může být víc pohromadě. Dohlížejí i na jejich usmrcování, zda se děje podle norem,“ přiblížil mluvčí veterinářů.

Podle rybářů samotných je kapra nejlépe koupit od 20. do 23. prosince, tedy až těsně před Vánocemi.