Stavět se začalo v říjnu 2010, od té doby práce podstatně pokročily. „Ještě nemáme zkolaudováno, ale na konci cesty v podstatě jsme," řekl starosta Budišova Petr Piňos a čísly jej doplnil vedoucí technických služeb městyse Pavel Černý: „Realizováno je 98,5 procent stavby. Ukončení prací je naplánováno k 31. 5. příštího roku. Prozatím se tento plán daří naplňovat," pochlubil se.

Městys je svou rozlohou rozčleněn do několika výškově odlišných lokalit. „Budišov je rozdělen na gravitační část a tři výtlačné části, kaly z nich jsou vytlačovány pomocí čerpacích stanic a scházejí se v jednom místě do gravitační části," poznamenal Černý.

„Kundelov je rozdělen na dvě části. Většina je svedena gravitačně k jedné z čerpacích stanic, kanalizace za Kundelovským rybníkem je svedena do další stanice, která tlačí splaškové vody přes hráz rybníka," poznamenal k jedné z místní částí s tím, že kanalizace byla vybudována i pro obyvatele Mihoukovic.

Cena stavební části díla se vyšplhala na 162 milionů korun, podle Černého je výše nákladů opodstatněná. „Je třeba si uvědomit, že budováno je přibližně 15 kilometrů kanalizačního vedení, pět čerpacích stanic, k nim navazujících výtlaků a samotná čistírna odpadních vod. Cena odpovídá realitě i obdobným stavbám," řekl Černý a jeho slova potvrdil Piňos: „Bez podpory Státního fondu životního prostředí a EU bychom takovou stavbu nemohli realizovat. Z našich prostředků půjde na stavbu pětina z celkové částky," doplnil.

Smíření s přípojkou

Budování komplexní kanalizační sítě přináší náklady i pro obyvatele. S tím se však většina z nich, zdá se, smířila. „Není to žádný laciný špás pro Budišov, ani pro nás. Za přípojku jsme zaplatili 27 tisíc korun," pověděla Anna Šulcová a její slova rozvinul Černý. „Pokud majitel připojené nemovitosti provede i výměnu stávajících rozvodů a nemovitost je ve větší vzdálenosti od řádu, musí počítat s vyššími náklady," dodal.

Jedním z hlavních důvodů budování budišovské kanalizace je umožnit lidem splnit zákonnou povinnost. „Zjednodušeně řečeno: Majitel nemovitosti může vypouštět splaškovou vodu do splaškové kanalizace, a tím přenechat odpovědnost za likvidaci provozovateli splaškového řádu," zdůraznil Černý. „Lidem tak nenabízíme alternativu, ale přímo službu," dodal.

Podle starosty Piňose byl dalším důvodem realizace čističky a kanalizace vztah k životnímu prostředí. „Realizací projektu se výrazně zvýší kvalita povrchových i studničních vod. Nesmíme zapomínat na naše potomky, budoucí generace, které přijdou po nás," řekl Piňos.

KAMIL ČERNÝ