Na tuzemské poměry do jisté míry věcná a kultivovaná diskuse probíhá například ve facebookové skupině Náměště nad Oslavou. Jako všude si tu své názory vyměňují příznivci a odpůrci obou kandidátů. Kdo chce, může v diskusi místo obvyklých urážek nalézt i myšlenky hodné pozornosti. Například, že mnozí volí spíš svoji představu prezidentského kandidátu, než reálnou postavu. Nebo že už samotná přímá volba hlavy státu není ideálním řešením. „Protože vždycky bude nemalé procento těch, kteří volbu státníka neodliší od volby Zlatého slavíka. Příliš mnoho lidí bude vždy rozhodovat nekompetentně. Nikoli na základě věrohodných informací, ale na základě svého názoru, který bývá zřídka podložen fakty. Či prostě na základě vzdoru,“ napsala Svatava Matušková.

Do kampaně se zapojí i vědci z Akademie věd ve Studenci, kteří se profesně setkali s Jiřím Drahošem. Své názory chtějí dnes říct na odpoledním setkání s veřejnosti v sokolovně v Náměšti nad Oslavou.

Poněkud úsměvného volebního rádce zase zveřejnili pořadatelé Třebíčského hudebního festivalu v čele s dirigentem Romanem Válkem. Použili teorii o vlastnostech durových a mollových tónin, kterou sestavil filosof osmnáctého století Christian Schubart. Durová tónina podle filosofa značí vítězství nad potížemi, mollová naopak „starobylé stvoření často oděné v roucho noci.“ Ve volbě se tak podle hudebníků utkává Jiří DURahoš versus MOLLoš Zeman.

Astronomické hodiny u hvězdárny v Třebíči.
Astronomické hodiny u hvězdárny v Třebíči ukazují nejen přesný čas

Místopředseda Okresní hospodářské komory v Třebíči Petr Škarabela si všiml, že prezident Miloš Zeman v novinovém rozhovoru poukázal na podporu, kterou mu hospodářská komora měla vyslovit. „Svaz měst a obcí z vlastní iniciativy rozeslal svým členům dopis, kde doporučuje pro mne podporu v prezidentské volbě. Totéž udělala i hospodářská komora,“ vyjádřila se hlava státu. Škarabela si to ověřil u prezidenta hospodářské komory Vladimíra Dlouhého a ukázalo se, že to není pravda. „Žádný dopis s žádostí o podporu jsme nerozeslali,“ potvrdil Dlouhý.

Dlouholetým příznivcem Miloše Zemana je starosta Kralic nad Oslavou Emil Dračka. Svůj hlas mu odevzdá i tentokrát. Do žádné kampaně se ale nezapojuje. „Pouze jsou v obci vylepené předvolební plakáty,“ řekl.

Ilustrační fotografie.
Lidem vadí vysoký nájem za sály, napsali zastupitelům