„Letos jsme připravili pro školky a školy pracovní listy s tematikou českých Vánoc. Listy jsou koncipovány zároveň tak, aby trénovaly prostorovou orientaci, paměť a koncentraci. Například na jednom z listů mají děti za úkol správně určit směr plovoucího vánočního kapra, tím trénují pravolevou orientaci. Vizuální pozornost zase potrénují rozpoznáváním vánočních zvonečků," popisuje autorka pracovních listů Eva Fruhwirtová, která stála v roce 2008 u zrodu kampaně Zachraňte Ježíška.

Společně s ní iniciativu založil současný europoslanec Tomáš Zdechovský, který se vedle „boje" za české Vánoce letos pustil také do záchrany českých Dušiček, jež podle něj stále více ohrožuje americký Halloween. „Připravili jsme petici na záchranu Ježíška, demonstrovali jsme v kostýmech sněhuláků v českých a moravských městech," vzpomíná Zdechovský.

Školky, školy i knihovny

Pracovní listy s vánoční tematikou využívají školky, školy i knihovny. „Musím říct, že je o listy obrovský zájem. Denně nám píšou rodiče a učitelé. Zájem o pracovní listy mají také knihovny. Máme zpětnou vazbu v tom duchu, že přesně takové pracovní listy školkám chybí. „Vánoční pracovní listy využívám při dětských akcí v brněnské knihovně Na Křižovatce," říká Nikola Hálová.

Využívají je hojně i v třebíčské knihovně. „Pracovní listy jsme opravdu uvítali, pracujeme s nimi na dětských akcích v knihovně," potvrzuje Eva Bazalová. O listy projevily velký zájem především mateřské školky. „Poslali jsme je všem zájemcům, kteří se o ně přihlásili, a stále ještě posí-láme. Chceme u české veřejnosti podpořit sounáležitost s českými tradicemi. Proto každý rok připravujeme různé aktivity, které téma českých Vánoc a symbolů připomínají. Pokud chceme něco změnit, musíme vždy začít u sebe. Podívejte se na to, jaké ozdoby kupujete začíná to u formiček na cukroví a končí balicím papírem. Zajímejte se a dodržujte české vánoční zvyky. Neznamená to, že musíme násilně každý držet tradiční Vánoce, je to o stavu naší duše a mysli. Jak se budeme chovat my, budou se chovat i ostatní. Zvláště o Vánocích. My jsme nositeli kultury a tradic," zamýšlí se Eva Fruhwirtová.

Podporu vyjadřují také firmy

Organizátoři píší také firmy s tím, že souhlasí s kampaní a připojují se nejen morálně, ale také reálně. „Nově se k nám veřejně také přidal Akciový pivovar Dalešice, který si zakládá na poctivém českém pivu a v restauraci na kvalitních českých surovinách. V adventu připravují společenské akce, které se drží českých tradic," dodává Fruhwirtová.