Kam se člověk podívá, tam je kamera. To si myslí Ondřej Stárek z Třebíče. „Nejsem paranoidní, ale kolikrát si říkám, zda jich opravdu už není moc. Jdete po ulici a víte, že vás někdo odněkud sleduje. Vejdete do obchodu a jste pořád pod dohledem. Teď jsou kamery i v autech a hlídají, aby se vám probůh náhodou něco nestalo. Chápu, že to napomáhá proti kriminalitě, ale otázka je, zda by nebyla na stejné úrovni i v případě třeba polovičního počtu kamer v ulicích,“ podotkl Stárek.

Ten pracuje jako systémový analytik v nadnárodní firmě a s různými monitorovacími službami přichází do styku i profesně. „Od kolegů vím, co tyhle věci umějí. A nejen kamery, takže nejsem ani na sociálních sítích. Lidé se hrozně vzdávají soukromí,“ doplnil mladý muž, který má kameru na svém notebooku samozřejmě zaslepenou.

Umělá inteligence už umí rozpoznat i lidské emoce. Ilustrační foto
Jde o přehnané šmírování lidí? Umělá inteligence a kamery rozpoznají už i emoce

Podle mluvčího jihlavského magistrátu Radovana Daňka si však lidé další kamerové body přejí. „Neustále zde máme žádosti občanů o umístění nových kamerových bodů. Místa, kde máme kamery, jsou vždy označena tabulemi, že daný prostor je monitorován,“ uvedl mluvčí s tím, že v Jihlavě je nyní rozmístěno 174 kamer.

Šedesát kamerových bodů

V Třebíči je šedesát kamerových bodů. Ředitelka zdejší městské policie Lucie Šerková uvedla, že městský kamerový dohledový systém, jak zní oficiální název, je nedílnou součástí prevence kriminality. „Jeho role je nezastupitelná. Za posledních dvanáct měsíců evidujeme asi pět set událostí. Kamery pomáhají odhalovat pachatele dopravních přestupků, podnapilé řidiče motorových vozidel, osoby narušující veřejný pořádek, znečišťování veřejného pořádku, dále odhalujeme majetkové přestupky,“ uvedla ředitelka s doplněním, že systém stejně jako v jiným městech může využívat i Policie České republiky (PČR).

Ve městě je nyní 53 otočných a sedm statických kamer.

Umístění kamerových bodů Městského kamerového dohledového systému v Třebíči:
Karlovo náměstí, Komenského náměstí, Masarykovo náměstí, ulice Soukenická, Bráfova třída, Purkyňovo náměstí, ulice Kateřiny z Valdštejna, ulice Subakova, Havlíčkovo nábřeží, ulice Leopolda Pokorného, ulice Marie Majerové, ulice Modřínová, ulice Jaroslava Heyrovského, ulice Kpt. Jaroše, ulice Benešova, ulice Na Kopcích, ulice Družstevní, ulice Znojemská, ulice Zahraničního Odboje, ulice Na Svahu, ulice Řípovská, ulice Okružní, ulice Kubišova, ulice Soukopova, ulice Nádražní, městská věž, ZŠ Benešova, ZŠ Kpt. Jaroše, ZŠ Na Kopcích, ZŠ Týnská, vlakové nádraží – podchod, autobusové nádraží – hala, ulice Sucheniova – podchod, ulice Smrtelná, Gorazdovo náměstí, Soukenická, Zdislavina, Rafaelova, Hrotovická, Jelínkova, Gorazdovo nám., Pod Zámkem.

(Zdroj: MP Třebíč)

Nejde ale jen o drobnější přestupky. Ve Žďáře nad Sázavou kamery pomohly odhalit pachatele těch nejzávažnějších zločinů. „A to v případě vraždy místního taxikáře, vraždy člověka z východních Čech a pokusu vraždy místní ženy. Mezi nejzávažnější případy z poslední doby patří také případ zvláště závažného zločinu vraždy, ke kterému došlo v roce 2019,“ sdělila žďárská mluvčí Blanka Sobolová.

Také v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově si kamery pochvalují. V Pelhřimově, kde nemají městskou policii, kamerový systém patří městu, ale obsluhuje ho státní policie. Ta s ním umí číst i registrační značky aut, což je důležité zejména vzhledem k poloze Pelhřimova. „Významnou roli má kamerový systém při snímání únikových cest pachatelů z Pelhřimova směrem na dálnici D1. Kamerových bodů, které zaznamenávají průjezd vozidel a umějí číst registrační značky, je v Pelhřimově osm, se dvěma kamerami na jednom bodě,“ informovala pelhřimovská mluvčí Andrea Unterfrancová.