Nejdelší objížďka čeká na řidiče kamionů nad dvanáct tun. Ti budou muset jet do Třebíče přes Jabloňov, Velkou Bíteš, Náměšť nad Oslavou a Vladislav. Místo běžných třiadvaceti kilometrů jich ujedou padesát.


Měsíc a půl


„Jezdím do Třebíče pravidelně. Taková zajížďka mi cestu značně zkomplikuje, ale co se dá dělat. Budeme to muset ten měsíc a půl vydržet,“ povzdechl si řidič kamionu Tomáš Svoboda.


Naopak nejkratší bude cesta přes Vlčatín, Horní Heřmanice a Uhřínov. Oproti běžné trase si řidiči cestu prodlouží pouze asi o čtyři kilometry. Ovšem tudy budou moci jezdit pouze auta do dvanácti tun a autobusy.


„Z Třebíče až do Rudíkova budou auta jezdit bez jakékoli změny po silnici 360. Za Rudíkovem pak odbočí na Vlčatín,“ popsal trasu velkomeziříčský místostarosta Josef Komínek. Třetí možností pak bude objížďka přes Dolní Heřmanice, Tasov, Kamennou, Budišov a Nárameč. Za Náramčí se objízdná trasa opět napojí na silnici 360. Ve srovnání s běžnou cestou se jízda protáhne zhruba o 10 kilometrů.


„I tato objížďka bude určena pouze pro vozidla do dvanácti tun a autobusy,“ podotkl Josef Komínek. „Dopravní situaci ve městě by mohla ještě zkomplikovat plánovaná rekonstrukce na dálnici,“ poznamenal starosta Bradáč.⋌ Je totiž možné, že v době uzavírky začne oprava dálničního nadjezdu a stavba protihlukové stěny.


„Pokud by se to tu všechno sjelo, mohl by nastat dokonce horší dopravní kolaps než minulý rok,“ obával se místostarosta. Zástupci města si proto vyžádali, aby byla vozidla, která budou přijíždět po dálnici ve směru od Prahy a mířit k Třebíči, navedena na sjezd u Měřína. Z Měřína potom budou moci řidiči přes Otín, Horní Radslavice a Bochovice pokračovat až do Třebíče.

OBJÍZDNÉ TRASY

Do 12 tun + autobusy:
1. Uhřínov – Horní Heřmanice – Vlčatín
2. Dolní Heřmanice – Tasov – Kamenná – Budišov – Nárameč

Nad 12 tun:
3. Jabloňov, Velká Bíteš, Náměšť nad Oslavou, Vladislav, Třebíč

Při cestě mezi Velkým Meziříčím a Třebíčí řidiči najedou kilometry navíc. Kvůli pracím na druhé etapě obchvatu Oslavičky budou od 1. května do 15. června automobily odkláněny na tři objízdné trasy (podle tonáže).
Zdroj: MÚ Velké Meziříčí