„Ano, mohu potvrdit, chystáme se převést část výroby ze Soběslavi do Třebíče,“ ujistila Deník asistentka akciové společnosti Jitona Klára Okrouhlíková.
Podle jejích slov Jitona do Třebíče od března do května přesune výrobu dýhovaného nábytku pro britský trh.

Jaké důvody vedou firmu k takovému kroku? „Jde o restrukturalizaci výroby v naší společnosti s cílem koncentrovat výrobu do dvou závodů, které disponují modernější technologií a dostatečnou výrobní kapacitou,“ popsala Okrouhlíková.

V třebíčské provozovně pracuje v současné době na 260 zaměstnanců. Tento počet firma plánuje zvýšit o dalších 55 až 60 lidí. Mezi nimi budou i nově přijímaní zaměstnanci.

„Primárně nabízíme místa stávajícím zaměstnancům ze Soběslavi,“ poznamenala Klára Okrouhlíková.

Závod by měl nově přijímat zaměstnance na pozice dělník ve výrobě nábytku, truhlář, mistr, expedient, procesní technik a technolog.

O současných výrobních trendech Klára Okrouhlíková prozradila: „Od roku 2009 uvedla naše firma kolekci designového dýhovaného nábytku Design Collection, primárně pro tuzemský trh. Snahou je tyto výrobky uplatnit i na zahraničních trzích.“ Uvedla, že většina produkce jde v současné době na export, zejména do Německa, v budoucnu dojde k rozšíření exportu do Británie.

Nahoru, dolů

Jitona v roce 2007 investovala v třebíčském závodě nemalé peníze do nové technologie nanášení vysoce lesklé fólie na jádro. Plány se nedařilo plnit v době krize, proto z třebíčského provozu od počátku roku 2009 odešlo na 73 lidí, postupně pak firma nabrala přes třicet zaměstnanců zpět.

Truhlářů je dost

Jaká situace panuje v oboru truhlář, přiblížil ředitel Střední školy stavební Třebíč Alois Novák: „Každoročně z naší školy vyjde na dvacet až pětadvacet vyučených truhlářů.“ Na této škole mohou absolventi tříletého učebního oboru truhlář také pokračovat ve dvouletém nástavbovém studiu v maturitním oboru Dřevařská a nábytkářská výroba.

Nástavbové studium je na škole třetím rokem, absolvovalo jej na dvanáct studentů. O uplatnitelnosti vyučených truhlářů na trhu práce, se ředitel Novák zadumal: „Pokud se u nás vyučí šikovný absolvent, tak jeho uplatnitelnost v oboru truhlář na trhu práce je až nejproblematičtější proti ostatním oborům jako je tesař, zedník, instalatér a elektrikář.“ Pozice kvalitního truhláře v soukromé sféře je podle něj finančně ohodnocena dobře, avšak u práce v sériové výrobě je tomu spíše naopak.

Firem, nabízejících na Třebíčsku truhlářské a nábytkářské služby, je hodně – od klasické výroby až po firmy vyrábějící historizující nábytek či dřevěná schodiště.

Volných míst v profesi truhlář je však málo – třebíčský úřad práce v současnosti nabízí jediné volné místo pro truhláře. Daleko větší poptávka je po kuchařích, číšnících, zámečnících či tesařích.