VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla bez masa nabízí stále více restaurací

Vysočina – Restaurace, kde nenajdete maso. Jídla vaří ze zdravých a čerstvých surovin. Vegetariánská strava si získává stále větší oblibu ve větších městech. Často láká i zákazníky, kteří normálně do svého jídelníčku maso zařadí.

15.9.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

„Když nemám chuť na maso, tak si zajdu raději do vegetariánské restaurace. Přijde mi, že si tam s bezmasým jídlem vyhrají o hodně víc než jinde. Navíc věřím, že používají opravdu čerstvé suroviny. Nejradši chodím na saláty,“ vysvětlil důvod svých návštěv vegetariánských restaurací student Jiří Bejček.

Největší zastoupení takových restaurací má Jihlava, kde maso nenabízí hned na třech místech. V Třebíči a v Pelhřimově je konkurence mizivá. Najdete tam jen jedno místo pouze s vegetariánskou stravou. Pak jsou tu také restaurace jako C&H Food v Havlíčkově Brodě, které vedle masových jídel nabízí i početný výběr pro vegetariány.

Strávníků je hodně, nejen vegetariáni

Zájemců o jídla bez masa je dlouhodobě hodně, jejich počet podle majitelů neklesá. V loňském roce přibyla v Jihlavě třetí čistě vegetariánská restaurace a na počet zákazníků si nestěžuje. „Chodí k nám stále více lidí, zájem roste. Jsme noví a lidé se o nás postupem času dozvídají,“ řekla majitelka Bistra na tři tečky Simona Ryšavá.

Nejen vegetariáni navštěvují specializované restaurace. Strava bez masa láká i lidi, kteří jí všechno. V třebíčském podniku Lucky´s vege bistro tvoří vegetariáni odhadem pouze méně než deset procent zákazníků. Podle majitelky Soni Dvořákové hledají klienti poctivou kuchyni, kde si hlídají ingredience.

V Havlíčkově Brodě vloni nově otevřená restaurace C&H Food zařadila do svého menu hned od začátku rozsáhlou nabídku pro vegetariány. „Byl to náš záměr. Zařadili jsme tam i bezmasá jídla, protože po nich byla poptávka,“ sdělila provozní Veronika Hudečková. O kousek dál v Pelhřimově si však příliš strávníků cestu do zdravé restaurace Zahrada nenachází. „Otevřeno mám už přes tři roky a zájem není příliš velký,“ zmínila majitelka Ivana Eva Razimová.

Velká část restaurací s výhradně bezmasými jídly vsází na netradiční způsob servírování. Zákazníci, převážně ženy, kombinují několik částí různých jídel. „U nás lidé platí za váhu. Mohou si tak na talíř naložit ze třech plnohodnotných jídel to, co chtějí,“ seznámila s odlišností svého bistra Dvořáková.

Chtěli se najíst hlavně sami

K otevření vegetariánské restaurace mají majitelé různé důvody. Většina z nich jsou sami vegetariáni. „Šla jsem do toho, protože jsem se neměla v Třebíči kromě smaženého sýru s brambory kde najíst. Masu jsem se vyhýbala už od mala. Vegetariánkou jsem ale od té doby, co jsem otevřela bistro,“ svěřila se Dvořáková z Lucky´s vege bistro.

Spousta běžných restaurací zapomíná na alergiky. „Spousta zákazníků je alergických na různé věci. Já se snažím vařit pro ty, kteří nemohou lepek, a proto se těžko nají v normálních restauracích,“ vysvětlila Eva Razimová. 

Na jednom se všichni provozovatelé ale shodnou. Jde jim o kvalitu a čerstvost potravin. Základem vegetariánských jídel jsou zelenina a luštěniny. Vybírat je však z čeho. Třebíčské Lucky´s vege bistro nabízí široké spektrum světových kuchyní. Na jídelním lístku najdete indické, řecké, španělské nebo italské pokrmy. „Velkým favoritem zákazníků jsou lasagne snad na sto způsobů. Vaříme je každý týden. Zákazníci mají rádi všechny druhy,“ prozradila Dvořáková.

Do Bistra na tři tečky chodí lidé nejraději kromě obědů na dorty, sendviče nebo polévky. Zajímavostí je, že v Pelhřimově restaurace Zahrada přizpůsobuje výběr podle počasí. Jinak vaří v létě a jinak v zimě, protože některá jídla zahřívají a jiná naopak chladí.

Bezmasá strava je prospěšná, rizika však existují

Může člověk maso z jídelníčku úplně vyřadit? „U běžně dospělé generace větší příklon k bezmasým jídlům jednoznačně doporučuji. Jediné riziko vegetariánské stravy je, že ten jídelníček bude nedostatečně bohatý na bílkoviny a budou v něm převládat škroby a cukry. Člověk musí jíst pestře a potom má taková strava i léčebný efekt v podobě snížení cholesterolu,“ vysvětlil nutriční specialista Pavel Suchánek.

Bílkoviny z masa je důležité nahradit bílkovinami jinými, a to například z ořechů, luštěnin, kombinací semínek nebo sóji. Nahrazení masa pouze škrobem, tedy pečivem, brambory nebo těstovinami, může způsobit klesání svalové hmoty, kterou tvoří právě bílkoviny.

U dětí je situace jiná. „Vegetariánské stravování u dětí je velmi problematické, protože v takovém případě do toho musíte počítat s růstem a se specifickým požadavkem na vývoj orgánů, kostí a svalů. Nejen u dětí, ale u těhotných nebo kojících žen se vegetariánství nedoporučuje. Pokud není jiné cesty, tak opravdu je nutné spolupracovat se vzdělaným nutričním terapeutem,“ řekl Suchánek.

Autor: Redakce

15.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě DĚLNÍK DO 107 Kč Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě DĚLNÍK DO VÝROBY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 107 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Manuální zručnost, zodpovědnost, samostatnost, flexibilita a ochota učit se novým věcem., Zaměstnanecké výhody: 25 dnů dovolené + další firemní benefity. Pracoviště: Tanex vladislav,a.s., 675 01 Vladislav. Informace: Martina Matoušková, +420 777 584 100od8:00do17:00hod.. Doprava a logistika - Doprava a logistika Ostatní pracovníci v dopravě 17 100 Kč Specialisté v oblasti územního a dopravního plánování ÚŘEDNÍK - REFERENT VODOPRÁVNÍHO ÚŘADU. Požadované vzdělání: bakalářské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 17100 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Výkon přenesené působnosti - činnost vodoprávního úřadu ve věcech vodního zákona, zákona o vodovodech a kanalizacích a stavebního zákona a s nimi souvisejících právních předpisů, dohled dle pravomoci vodoprávního úřadu v oblasti vodoprávního řízení a stavebního řízení. , , Zaměstnanecké výhody: Stravenky, příspěvky ze soc. fondu, pružná pracovní doba, práce na dálku.. Pracoviště: Město třebíč, Karlovo nám., č.p. 104, 674 01 Třebíč 1. Informace: Jana Kristková Pavel Vosátka,, +420 568 896 250,568 896 292. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách PRODAVAČ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: ŘP sk. B, Nástup možný ihned., Pracovní doba PO-PÁ - 7,30-17,00 hod. s pauzou na oběd., Pvní kontakt telefonicky: 603 262 540. Pracoviště: Milada syslová - auto el sysel, Za Plovárnou, č.p. 1000, 674 01 Třebíč 1. Informace: Milada Syslová, +420 603 262 540. Management - Management Ředitel 50 000 Kč Výrobní a investiční náměstci (ředitelé) ve stavebnictví ŘEDITEL. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 50000 kč, mzda max. 70000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 10 let praxe ve stavebnictví., První kontakt e-mailem: sv.outulny@outulny.cz. Pracoviště: Outulný vhs spol. s r.o., Ocmanická, č.p. 989, 675 71 Náměšť nad Oslavou. Informace: Svatoslav Outulný, +420 602 719 208.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Informace o Univerzitě obrany si přišlo vyslechnout několik desítek studentů.

Armáda má zájem o maturanty z Vysočiny

Jaderná elektrárna Dukovany. Ilustrační foto.

V Dukovanech napodruhé spustili čtvrtý výrobní blok

Opilá mladá žena rozpoutala konflikt. Zasahovala policie

Třebíč – Konflikt, u kterého museli zasahovat policisté, se v sobotu po půlnoci odehrál v Třebíči-Borovině. Hlavní role sehrály dva partnerské páry a alkohol. Na počátku se jedna z žen (24) na ulici chovala hlučně a vulgárně. Jiná žena (29) ji napomenula, na což ta první reagovala zvyšující se agresí.

Vánoční výstava betlémů v třebíčském muzeu bude letos jiná

Třebíč – Muzeum připravilo tradiční vánoční výstavu betlémů. Letos návštěvníkům nabídne pohled na betlémy z jiných, než papírových materiálů. K vidění bude více než sto betlémů ze dřeva, slámy, cínu, skla, terakoty, vosku, moduritu, keramiky, kamene, kukuřičného šustí a mnoha dalších materiálů.

Pestrobarevný maturitní ples nabídl i spartakiádu. Podívejte se

Třebíč – Nádherné večerní róby, promenáda po červeném koberci, perfektně secvičené vystoupení. Tak by se dal v kostce shrnout páteční stužkovací ples třídy 8.G třebíčského gymnázia.

Třebíč u Boroviny. Historický kalendář vychází s provokativním názvem

Třebíč - Do třebíčských knihkupectví v těchto dnech přichází nástěnný kalendář s malinko škádlivým názvem „Třebíč u Boroviny 2019“. Kalendář tištěný na křídovém papíru formátu A3 na každé stránce přináší jednu fotografii z třebíčské čtvrti Borovina a řadu článků z období přibližně od 80. let 19. století až do 70. let 20. století.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT