Díky nynějšímu ochlazení by se však podmínky pro lyžování měly rychle zlepšovat.

Některé sjezdovky se znovu otevřou na víkend, například v Karasíně se bude lyžovat od pátečního odpoledne a v Lukách nad Jihlavou od soboty. Někde čekají správci na mráz, aby mohli spustit sněžná děla a zakrýt holá místa na svahu. „Utekla spousta sněhu pod vlekem, potřebujeme to dosněžit,“ řekl Zdeněk Novotný, správce skiareálu ve Vysoké u Havlíčkova Brodu.

Na výrobu technického sněhu se chystají třeba i u Číchova na Třebíčsku a na Čeřínku nedaleko Jihlavy. I tam teď vleky stojí. „Chceme využít předpovídaných mrazů k dosněžení svahu a důkladnému připravení areálu na příští víkend,“ uvádějí na internetu správci sjezdovky Čeřínek. Nelyžuje se ani v Chotěboři a na Kadlečáku u Světlé nad Sázavou.

Naopak otevřeno je stále na sjezdovkách Šacberk v Jihlavě a Křemešník na Pelhřimovsku. Na Ždársku mohou lyžaři zamířit na Fajtův kopec u Velkého Meziříčí, na Harusův kopec u Nového Města na Moravě, do Svratky i do Nového Jimramova.

Správce jimramovské sjezdovky Ivo Fiala očekává, že o víkendu budou pro lyžování ideální podmínky. „Svah máme nádherně upravený,“ řekl. K vrstvě technického sněhu, která je vysoká přes půl metru, teď přibyly dva centimetry čerstvého sněhu a další sníh by měl podle meteorologů ještě připadnout.
V Dalečíně na Žďársku se podle údajů na internetu bude ve čtvrtek a v pátek lyžovat jen odpoledne. O víkendu bude vlek fungovat od půl deváté do sedmi večer. Aktuální údaje o provozu skiareálů v kraji lze najít na internetové adrese www.skivysocina.cz.