Návštěvníci se mohou těšit na středověké trhy, premiéru filmu v režii Rytířů Země zubra, orientální tance nebo alchymistu. Po setmění se diváci dočkají ohňových show.

I tento rok zařadili organizátoři novinky. „První novinkou bude promítání v pátek, kdy proběhne projekce nízkorozpočtového filmu Prokletí, který režírovali Rytíři Země zubra. Následovat bude ohňová show. V sobotu bude také nový ohňový program a chybět nebudou ani nové vystupující skupiny s neokoukaným programem. Nebude chybět fakír Dragoun s novým vystoupením nebo tanečnice. Snažíme se, aby se nic neopakovalo,“ informoval Martin Bahounek ze společenstva meče a ohně Novus Origo, který akci ve spolupráci s městem Jemnice pořádá.

Páteční projekce v letním kině začne ve dvacet hodin a za vstup diváci zaplatí padesát korun. Před samotným filmem vystoupí právě režisérská rytířská skupina z Bystřice nad Pernštejnem. Závěrečnými titulky ale program nekončí, následovat je bude ohňová show skupiny Vox Luminas.

Sobotní program odstartuje úderem dvanácté hodiny, kdy se městem projde historický průvod a zároveň se otevře areál pro diváky, ve kterém bude čekat historické tržiště se stánky se šperky, hračkami a kdo bude mít hlad, může jej zahnat středověkými pokrmy z kuchyně Plný Břuch skupiny Dobového Života. Ve čtrnáct hodin pak začne odpolední program v čele s orientálními tanci, šermířskými vystoupeními a alchymistickými pokusy.

Ilustrační fotografie.
V Poušově se bude bourat skála, silnice zůstane zavřená

Úderem sedmnácté hodiny program vyvrcholí bitvou, který je každoročně největším lákadlem pro návštěvníky. Ani letos nechybí příběh, který bitvu doprovází. „Na bojišti se střetnou Prokletí, mají návaznost právě na film a Rytíři dobra. V podstatě to bude boj dobra a zla. Jak to dopadne, uvidí diváci až na konci bitvy. Večer je pak koncert skupiny Metadon a po koncertě bude velká ohnivá show, které se bude účastnit vícero skupin. Večer uzavře svou hudební produkcí místní DJ Bubu z Jemnice,“ lákal Bahounek.

Akce je divácky oblíbená, svědčí o tom návštěvnost, kdy platících bývá kolem sedmi stovek bez dětí do výše meče, které neplatí vstupné. Počet účinkujících se každoročně šplhá ke dvěma stovkám. Kdo by si chtěl užít celý dvoudenní program, může si vzít stan a po domluvě s organizátory přímo v areálu přenocovat. Okolní obyvatelé mohou využít sobotní výletní vlak, který pojede na Jemnickou bitvu. Odjíždět bude vždy z Moravských Budějovic a Jemnice. Sobotní vstupné stojí pro dospělé sto korun, po osmnácté hodině šedesát korun. Děti zaplatí šedesát korun, po osmnácté 40 korun. Ti, kteří jsou nižší než rytířský meč, mají vstup zdarma. Rodiny mohou využít rodinného vstupného, kdy dva dospělí a dvě děti zaplatí dvě stě osmdesát, později po osmnácté sto osmdesát korun. 

Program VII. Jemnické bitvy

Pátek 11. 8. 2017

20:00 – premiéra filmu Prokletí v letním kině od 20:00, následuje ohňové vystoupení, cena 50; Kč

Sobota 12. 8. 2017

12:00 – Historický průvod, Otevření areálu
14:00 – Odpolední program – orientální tance, šermířské vystoupení, alchymista,
17:00 – Jemnická bitva

Po setmění ohnivý program a vystoupení DJ Bubu

Vstupné: Děti do výše meče: zdarma

Děti do šestnácti let: 60; Kč, po 18 hodině 40; Kč

Dospělí: 100; Kč, po 18 hodině 60; Kč

Rodinné vstupné: 280; Kč, po 18 hodině 180; Kč

Odjezdy výletního vlaku

Z Moravských Budějovic: 10:05, 14:05, 18:05, 19:45
Z Jemnice: 9:15, 12:50, 17:15, 19:00, 22:00