Josef Augusta se vyučil řezníkem. Po vojně jako poddůstojník vstoupil do řad rakouského četnictva. Později se však vrátil ke svému řemeslu a otevřel si ve vlastním domě řeznictví. V roce 1890 byl za pomoci svého bratra Viléma zvolen prvním českým starostou a tuto funkci vykonával plných 30 let, tedy 10 volebních období.


Žil pro Jemnici


Josef Augusta se poctivě staral o pořádek a zvelební Jemnice. Přestože byl povoláním obyčejný řemeslník, zvládal velmi dobře řešení obecních záležitostí. Za jeho působení byly opraveny silnice a udržovány polní cesty. Byl předsedou okresního silničního výboru a zastupoval město v okresní školské radě. Měl velkou zásluhu o výstavbu první měšťanské školy a školy lesnické. Spolu se svým bratrem založili Živnostensko-rolnickou záložnu. Byl také velkým propagátorem Sokola v Jemnici. Jeho přičiněním byla postavena železniční trať Moravské Budějovice – Jemnice.


Josef Augusta byl člověk, který se velmi staral i o přírodu v okolí města. Holé stráně nechal osázet ovocnými a okrasnými stromy.


Ve veřejné dražbě zakoupil památnou lípu u kostela svatého Víta, aby ji mohl lépe chránit před vandaly. Z funkce starosty odešel pro pokročilý věk v roce 1918, bylo mu 66 let. Zemřel 23. března 1933.

JANA JÁNSKÁ