První úvaha vedení města byla podle starosty Miloslava Nevěčného (ODS) taková, že Pateb by si mohl volné prostory v lékařském domě pronajmout. Ředitel Jaroslav Beneš však přišel s nabídkou odkupu. „Pan Beneš by se zavázal k tomu, že to opraví a lékaři, kteří v té budově jsou, budou moci zůstat v přízemí. Proběhla i jednání s lékaři. Všichni s tím souhlasí," řekl jemnický starosta.

Právě nad budoucností lékařů se však řada zastupitelů, kteří se prodejem zdravotnického střediska při svém posledním jednání zabývali, pozastavovala. Vedení města jim kromě dvou cenových odhadů, podle kterých se hodnota budovy šplhá ke dvěma milionům korun, předložilo i návrh kupní smlouvy. Některým opozičním členům zastupitelstva se však smlouva nezamlouvala. „Takovou smlouvu bych s městem uzavřel rád i já. Nejsou tady sankční ustanovení," upozornil Zdeněk Hošek (SNK v Jemnici). „Takže pan Beneš, když se vám na to druhý den vykašle, tak s tím uděláte co? Vůbec nic," zdůraznil.

Proti prodeji na základě předložené kupní smlouvy byl také Ervín Reegen (SNK v Jemnici). „Proti panu Benešovi nemám vůbec nic, ale mám problém, že záruka toho, že tam lékaři zůstanou, není dostatečná. Existují jednoduché prostředky, jak je z těch prostor vystrnadit," reagoval Ervín Reegen. „Město si platí právníka, tak proč ta smlouva trošku nevypadá?" ptal se. Podle starosty by však žádná záruka nebyla dostatečná a každou sankci lze právnicky obejít. Navíc město by na nutnou opravu hledalo prostředky jen těžko, lékařů ve městě ubývá a léčebně Pateb se daří.

„Pan Beneš přislíbil rozšíření provozu. Léčebna tady bude, o klientelu nouzi nemá, výdělečné to je a zaměstnává to i několik lidí zdravotnických profesí z Jemnice. Takže nevidím důvod, proč jim to neprodat," mínil jemnický starosta. Během posledních pětadvaceti let neinvestovalo město do svého zdravotního střediska téměř žádné prostředky. Ale ani příjmy nejsou vysoké. „Z nájemného od lékařů se ročně vybere 80 až 90 tisíc. Z toho se nedá opravit nic," poznamenal Miloslav Nevěčný.

Málo lékařů ve městě

Od některých zastupitelů zazněla kritika nejen za nepřipravenou smlouvu, ale taky kvůli počtu lékařů ve městě. „Město by se mělo snažit vytvářet podmínky pro lékaře a stomatology," řekl Jiří Kopr (SNK v Jemnici). Jako konkrétní opatření navrhl, aby jim město poskytovalo byt a třeba taky zařídilo ordinaci. „Přidělování bytů se dělo už v minulosti u učitelů a je jasné, že bychom ho upřednostnili i lékařům. Problém je ale jinde, lékaři nejsou," upozornil starosta Jemnice. Město není podle něj schopné fakt v podobě stárnutí a ubývání lékařů zpomalit nebo přímo zastavit. „Od 90. let, ať už byl u vlády kdokoli, se to neřešilo a odsouvalo se to. Pokud se to bude takto neřešit i dál, tak v Jemnici za pár let žádný lékař nebude a my se klidně můžeme stavět na hlavu, můžeme jim zařizovat nové ordinace, ale stejně sem nikdo nepřijde, protože nebude kdo," připomněl Miloslav Nevěčný.

Ve městě například aktuálně končí stomatoložka Karla Chvojková, která odchází do důchodu. „Od začátku roku za sebe hledá náhradu a zatím marně. Ať mi ale nikdo neříká, že je to kvůli vysokému nájmu. Myslím, že 1 300 až 1 400 korun měsíčně za ordinaci není důvod, proč by sem doktoři nechtěli jít," mínil starosta. Opoziční zastupitele však lékařskou nedostupností a dobrými zkušenostmi s Jaroslavem Benešem nepřesvědčil. „Já proto ruku zvednout nemůžu," řekl Ervín Reegen. Přidali se k němu i další a probírání bodu odsunuli na příští jednání. Podle radního města Jiřího Tymkiva (Mladí za rozvoj Jemnice) se však neschválením prodeje domu ohrozila paradoxně i budoucnost místních lékařů. „Město jim není schopné zajistit to, co jim může dát pan Beneš. Bohužel je to tak. A my se hádáme a všechno odsouváme. Skončí to tak, že pan Beneš řekne, ať si to necháme a budeme tam, kde jsme," varoval.

Hlavně přes zastupitele ze Sdružení nezávislých kandidátů v Jemnici by však smlouva bez sankčních podmínek neprošla. Požadovali, aby stávající lékaři měli větší míru jistoty, že v přízemí zdravotnického střediska zůstanou a prostory po nich budou moci obsadit jejich následovníci. Dvacet z jednadvaceti přítomných zastupitelů proto odsouhlasilo, že město vstoupí do jednání se společností Pateb a bude iniciovat doplnění sankčních ustanovení do kupní smlouvy. K věci se vrátí na svém čtvrtečním jednání.