Polickému zámku se také letos podařilo získat dotaci z Ministerstva kultury. To jim pravidelně přispívá na opravu tamního zámku částkou kolem půl milionu korun. „Loni to bylo půl milionu, předloni čtyři sta tisíc a jeden rok se povedlo získat i osm set tisíc korun. Letos je to šest set tisíc. Díky tomu můžeme pokračovat v opravě terasy," řekl starosta Karel Janoušek.

V loňském roce zkoušeli Poličtí získat také sedmadvacetimilionovou dotaci z Norských fondů. „To se bohužel nepodařilo. Zájem byl velký a vybráno jen pár projektů. Snažíme se hledat další podobné možnosti. Projekt máme zpracovaný a nachystaný. Stálo to docela dost peněz, tak bychom to rádi ještě využili," sdělil Janoušek.

Pokračovat v opravě zámku chtějí také v Jemnici. V něm v současné době funguje vojenské muzeum pod vedením Řádu Křížovníků s červeným srdcem Cyriaci, kteří mají areál zámku v dlouhodobém pronájmu a zabezpečují provoz muzea, včetně celé expozice. To by se mohlo v blízké době rozšířit.

Recepce i toalety

„Cílem je zvětšit jeho výstavní plochu. Instalací dalších exponátů zatraktivnit muzeum pro návštěvníky a zvýšit jeho návštěvnost. Projekt se mimo výstavní prostory zabývá také vytvořením místnosti recepce pro kontakt s návštěvníky a vybudováním odpovídajícího hygienického zázemí, včetně bezbariérové toalety. Tyto prostory v současnosti chybí," informoval starosta Jemnice Miloslav Nevěčný.

S tím budou souviset i další práce na izolaci proti zemní vlhkosti, opravě omítek, rozvodu elektřiny, kompletní oprava oken či fasády. „Kdy to bude, to nyní neřeknu. Začne se na tom pracovat z hlediska přípravy těchto ploch. Protože to byly od doby, kdy se to trochu vyčistilo po vojácích, neudržované prostory. Je potřeba odvlhčit zdivo a vyčistit nánosy. Minimálně tento rok se budou provádět tyto přípravné práce," vysvětlil starosta.

Letošní rok bude také ve znamení hledání finančních zdrojů.

„Než se něco takového začne dělat, tak je potřeba mít projekt. Zažádali jsme dotaci od Nadace Čez, díky ní máme nyní projekt se zaměřením a komplet se vším. To je základ. Město však nyní do toho nemůže vložit žádné prostředky, protože bude potřebovat veškeré finance na rekonstrukci kanalizace. S tím budou souviset i další vydání na opravy chodníků a dalších souvisejících ploch," dodal starosta Nevěčný.

Pracuje se však také na státních zámcích. Omlazovací kúrou prochází zámecký park v Jaroměřicích nad Rokytnou. „Po vykácení nevyhovujících stromů a zdravotních prořezávkách budou vysazeny náhradní dřeviny," upřesnil kastelán Radim Petr. Jaroměřice se navíc letos dočkají dokončení opravy fasád na východním průčelí zámku.

Během letoška se rovněž začnou v Jaroměřicích restaurovat čínské tapety v kabinetu hraběte, které jsou provedeny nepříliš známou a v ČR ojediněle se vyskytující technikou „lacca povera".

Zahálet nebudou ani v Náměšti nad Oslavou. „Proběhnou závěrečné fáze odvodnění budovy Vlašského dvora, kde zároveň probíhá oprava a restaurování zimní zahrady," doplňuje stavební aktivity tamní kastelán Marek Buš.

V Náměšti nad Oslavou čekají na zrestaurování například 18 svíčkový křišťálový lustr, pohovka chaise longue nebo potahy a tapety druhého patra zámku.