Městská policie nálezy potvrzuje. „Stříkačky se našly v Týně, na Dukovanské u mateřské školy a v ulici Františka Hrubína. Prosíme rodiče, aby dbali zvýšené pozornosti na místech, kde se pohybují děti," vyzývá mluvčí strážníků Lucie Šerková. A přidává doporučení: „Na případné nálezy nesahat a volat ihned městskou policii."

Strážníci stříkačky sbírají, nálezy zároveň hlásí odborníkům na drogovou scénu z třebíčského K-centra Noe, kteří na místo poté vysílají svého terénního pracovníka.

Kateřina Suchá z třebíčského K-centra Noe obavy mírní. „Jehel nebylo mnoho. Není to snad ani záměr, zabodávání jehel do sedaček jsou mýty. Může to dělat jeden blbec. Naši klienti tohle nedělají," řekla.

K-centrum Noe v každém případě vydalo varování s doporučením, jak při nálezu, či dokonce poranění od jehel postupovat. Důvodem je nárůst žloutenky typu B, který v minulých týdnech prokazují testy klientů protidrogového centra.

Co tedy dělat, pokud se dítě nebo dospělý poraní o pohozenou jehlu? Na prvním místě je důležité nepodlehnout panice a zachovat klidnou hlavu. Je dobré nechat ranku volně krvácet, tím se odplaví viry a mikroby. Poté místo poranění důkladně omyjte a vydezinfikujte. A vyhledejte lékaře.

Uživatelé mládnou

Zda lze z nálezu stříkaček vyvozovat nárůst uživatelů drog, nechtějí specialisté komentovat. „Užívá se každopádně hodně. Cílová skupina mládne. Berou čím dál mladší," sdělila Kateřina Suchá.

K-centrum Noe eviduje na Třebíčsku 210 nitrožilních uživatelů. Ročně vymění 70 tisíc stříkaček. V samotné Třebíči je podle odhadů několik desítek nitrožilních uživatelů drog.

Mírný nárůst v oblasti drogové kriminality dokládají i statistiky Policie ČR. V prvních sedmi měsících letošního roku prověřovali kriminalisté na Třebíčsku 33 trestných činů, což je o čtyři více než ve stejném období vloni. „Ze spáchání trestného činu na úseku drog bylo obviněno celkem dvacet osob, v loňském roce to bylo čtrnáct," potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.