„Dobrovolní hasiči společně s dalšími složkami tvoří páteř integrovaného záchranného sboru a každý hejtman ví, že jsou jeho skutečnou armádou," poznamenal Michal Hašek (ČSSD), hejtman jižní Moravy, který současně stojí v čele asociace krajů.

Podpora má jít hlavně do vozové techniky. I jednotky z nejmenších obcí by se díky tomu měly stát mobilnějšími a být u případné živelní pohromy či dopravní nehody dříve než nyní. „Může se stát, že obec zůstane například při přívalových srážkách odříznutá a jedině její hasiči budou moci včas zasáhnout," řekl starosta sdružení dobrovolných hasičů Karel Richter.

Obce, tedy zřizovatelé hasičské jednotky, kterou mnohdy tvoří místní dobrovolní hasiči, mohou o podporu v letošním roce žádat už pouze do konce února.

Seznam obcí, které to již učinily, je však už teď na Vysočině zcela přeplněný. Na padesát milionů korun, které má ze tří šestin poskytnout stát, ze dvou šestin Kraj Vysočina a z jedné šestiny dotyčná obec, totiž existují již podané žádosti v hodnotě 150 milionů korun. Poptávka tak převyšuje nabídku trojnásobně. „Vysvětluji si to tím, a řeknu to lidově, že hlavně jednotky z těch nejmenších obcí, označované JPO5, nikdy předtím žádat nemohly, byly nadržené, a tak nyní žádají," pronesl s nadsázkou starosta Sboru dobrovolných hasičů Kraje Vysočina Jan Slámečka.

Zastupitelé obcí, kteří žádost do konce února podají, a prostředky na ně nezbudou, nemusejí smutnit. Další příležitost budou mít již od dubna letošního roku. „To budou moci obce podávat žádosti o podporu na rok 2017," dodal předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Navíc prý podaná žádost před koncem února bude pro neúspěšné obce při schvalování dalších dotací výhodou. „Obce si sice budou muset zažádat znovu, ale při schvalování žádosti dostanou více bodů. Tím bude mít jejich další žádost vyšší šanci na schválení," poznamenal generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Richter, který se včerejšího jednání hejtmanů ve Valči na Vysočině také zúčastnil.

Kromě pořízení vozové techniky mohou obce také žádat o rekonstrukce hasičských zbrojnic.

Takto ucelená podpora obecních jednotek sborů dobrovolných hasičů se v České republice objevila vůbec poprvé. Zatímco letos rozdělí stát po celé zemi 250 milionů a stejnou částku poskytnou jednotkám kraje a obce, v minulých letech to bylo podstatně méně. „V loňském roce byla podpora státu ve výši 10 milionů na celou republiku," připomněl Drahoslav Ryba.

Jen malá podpora dobrovolných hasičů ze strany vlád se však podle Michala Haška netýkala krajů. „V letech 2012 až 2015 kraje rozdělily více než tři čtvrtě miliardy," upozornil.

Nový systém podpory jednotek ve Valči podpořil také předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. „Hasiči nejenže zasahují, ale také se starají o společenský a kulturní život. Věřím, že je to obcemi podporováno, a jsem rád, že se našla možnost podpory i z dalších zdrojů," pochvaloval si František Lukl.