Seznam má Domov důchodců Reynkova v Havlíčkově Brodě. „Čekáme očkování do deseti dnů. Zajistí ho zdravotníci z očkovacího centra nemocnice,“ informovala ředitelka Magdalena Kufrová. Očkování by se týkalo zhruba 131 osob. „ Očkování je dobrovolné. Někdo souhlasil okamžitě, další se chtějí poradit s lékařem. Ti co covid prodělali, váhají“ upřesnila Kufrová.

Na odborné školení do nemocnice v Třebíči poslal svoje zdravotníky Domov pro seniory manželů Curiových. „V Domově by se očkování týkalo 150 lidí. Někteří se radí s rodinou,“ sdělila ředitelka Domova Zuzana Malásková s tím, že očkování se uskuteční ve spolupráci s nemocnicí Třebíč v nejbližších dnech.

Očkování v Domovech

Domov Reynkova Havlíčkův Brod 131 lidí

Domov Havlíčkův Brod Husova a Břevnice 184 lidí

Domov manželů Curiových Třebíč 150 lidí

Domov Humpolec 160 lidí

Domov Žďár nad Sázavou 59 lidí

Stříbrné terasy Jihlava 61 lidí

Na očkování se chystá Domov důchodců Husova v Havlíčkově Brodě. „Domluvili jsme se s praktickými lékaři. Chceme aby byli očkování přítomni. Očkovat budou i naše zdravotnice které se to učí v očkovacím centru,“ dodala sdělila ředitelka Hana Hlaváčková. Očkování se týká jak Domova v Brodě, tak i v nedaleké Břevnici. Celkem 184 lidí. Podle Hlaváčkové mají obyvatelé Domova o vakcíny zájem. „Očkovat se chtějí s ohledem na věk a zdraví. Někteří koronavirus prodělali a mají protilátky,“ upřesnila ředitelka.

Také Domov důchodců v Humpolci dal dohromady seznamy. „Přesné informace kdy a jak se bude očkovat, zatím nemám,“ sdělil ředitel Petr Vaněk a dodal: „Očkování je jediná možnost, jak se z toho covidového pekla dostat.“ V Humpolci čeká na očkování asi 160 lidí. „Uvítali bychom, kdyby nám očkování zajistili zdravotníci z krajských očkovacích týmů. Naše doktorka má práce dost,“ dodal Vaněk.

Dům klidného stáří ve Žďáře nad Sázavou také má seznam a čeká na instrukce. „U nás žije asi 80 lidí. Z toho se nechá očkovat asi polovina. Většina to činí s vidinou, že se dočkají návštěv blízkých,“ vysvětlil ředitel s tím, že někteří obyvatelé trpí demencí, takže potřebují souhlas rodiny. Kdo, kdy a jak bude klienty očkovat, zatím ředitel netuší. „Naši smluvní lékaři slíbili, že by se očkování zúčastnili, ale nic přesného zatím nevím,“ dodal Šerák.

Vojtěch Steklač
V Havlíčkově Borové vzpomínají na slavného chalupáře

Aktuální počty zájemců o očkování má už Domov Stříbrné terasy Jihlava. „Seznamy jsme poslali Kraji Vysočina a čekáme na další pokyny. Obyvatelé a zaměstnanci, kteří už covid prodělali v posledních devadesáti dnech se očkovat nemusejí. Očkování zajistí naše lékařka, ve spolupráci s vrchní a staniční sestrou,“ popsal situaci v Domově ředitel Jiří Vondráček.

Aktuálně má Kraj Vysočina k dispozici zhruba 2 340 vakcín. Zdravotníky, obyvatele Domovů důchodců, hasiče a záchranáře chce nechat proočkovat do konce února. „Strategie očkování proti covidu-19 v Domovech důchodců v Kraji Vysočina je stejná, jako ta celostátní. Kraj chce naočkovat seniory mezi prvními,“ informovala krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Přesnější informaci připojil i hejtman Vítězslav Schrek. "Klienty domovů pro seniory stejně jako zdravotníky vnímáme jako prioritní skupinu, proto pracujeme na postupném spuštění jejich očkování v průběhu tohoto a příštího týdne," sdělil hejtman.  jak dodal, celý proces se neobjede bez zapojení zdravotnických pracovníků v domovech a také praktických lékařů, kteří klientům pobytových sociálních služeb poskytují zdravotní péči. "V tuto chvíli pracovníci domovů finalizují seznamy klientů se zájmem o očkování, připravují spolupráci praktických lékařů a jakmile budeme mít dodanou očkovací látku, můžeme očkovat," dodal hejtman.