Řada starších zápisů ze schůzí zastupitelstva neobsahuje pořad jednání ani výsledek hlasování. V den kontroly nebylo vedení obce schopné předložit své vyhlášky a dodnes nejsou zveřejněné ani na obecních internetových stránkách.

Podle Miroslava Pátka, který byl starostou v době ministerské kontroly a od loňského června zastává funkci opět, je napravení pochybení jen otázkou času. „Již sedm jsme odstranili, tři zbývají. Všechno se nepodařilo kvůli hluchému období, které v Meziříčku panovalo," namítl.

Od podzimních komunálních voleb v roce 2014 totiž byla obec s ani ne devadesáti obyvateli bez vedení. Tento stav trval sedm měsíců. Starostování se sice během doby ujal opoziční zastupitel Zdeněk Outulný, po týdnu se ale funkce vzdal, protože by prý proti třípětinové většině v zastupitelstvu nemohl nic prosadit.

Miroslav Pátek, jehož uskupení volby vyhrálo, pokračovat ve funkci starosty dlouho odmítal. Údajně proto, aby se mohla projevit opozice, která fungování samosprávy kritizovala. Nakonec se však postu starosty ujal znovu a vyřešení výtek ze strany Ministerstva vnitra přislíbil. „Budeme na tom pracovat," řekl Miroslav Pátek.

Opozice mu však nevěří a dál poukazuje na to, že samospráva v Meziříčku nefunguje tak, jak by měla. „Panu Pátkovi se nic nechce, jen posílá složenky a zastupitelstva jsou v dobu, kdy to kvůli zaměstnání absolutně nemohu stíhat," podotkla členka zastupitelstva Miloslava Zemanová.

Zastupitelé by nyní měli projednat výsledky ministerské kontroly a nápravy zjištěných pochybení. Chystají se k tomu ale už od září loňského roku.

Zasedání pouze za denního světla

Věc měla na zastupitelstvu přednést Miloslava Zemanová, žádný z termínů jednání jí však nevyhovoval, což považuje za schválnosti, které starosta vymýšlí. „Musíme se scházet ve všední den mezi 14. a nanejvýš 16. hodinou, protože na obecním úřadě nemáme proud. Sedět tam můžeme jen za denního světla," ohradil se však Miroslav Pátek.

Kvůli nefungující elektřině v obecním úřadě se starosta zlobí na místního chalupáře Jaroslava Krejzu. Ten svou stížnost na částečně nefungující veřejné osvětlení v obci přiznal. „Následně se přišlo na to, že starosta neudělal revizi elektřiny na úřadě," poznamenal Jaroslav Krejza. „Nelituji toho, stížnost bych klidně podal znovu. Nevidím na tom nic špatného, upozornit na něco, co absolutně nefunguje," mínil.

Vedení obce sice Ministerstvu vnitra poslalo sdělení, že chyby zjištěné kontrolou odstranilo, nadřízený orgán s tím však spokojen není. „Po vyhodnocení podkladů vyžádaných po kontrole k posouzení plnění navazujících zákonných povinností odbor dozoru a kontroly Ministerstva vnitra obci sdělil, že tyto povinnosti byly splněny pouze částečně, neboť nebyla přijata nápravná opatření ke všem porušením zákona, a obci bylo doporučeno opakované projednání výsledků kontroly. Následně byly obci adresovány opakované urgence vyzývající ke splnění," doplnila mluvčí ministerstva Martina Němcová.

Věc má podle Miroslava Pátka předložit na zastupitelstvu Miloslava Zemanová. Ta však jednání zastupitelstva z pracovních důvodů nestíhá. Do složité situace se tak opět vloží Ministerstvo vnitra. „Na obec bude apelováno, aby daný bod v případě nepřítomnosti předkladatelky předložil k projednání starosta," řekla mluvčí ministerstva.

Víc než naléhat vládní resort na samosprávu nemůže. „Náprava zjištěných nedostatků vždy spočívá na obci, neboť v případě kontrol samostatné působnosti nemá Ministerstvo vnitra žádnou přikazovací pravomoc," dodala Martina Němcová.