O tom, jak silný vítr v nárazech byl, mluví údaj z Jaderné elektrárny Dukovany. „V naší meteostanici jsme 29. října v 11.48 hodin naměřili rychlost 29 metrů za sekundu. To je 104,4 kilometru v hodině,“ uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Například v Moravských Budějovicích poryvy větru strhly část střechy na výpravní budově vlakového nádraží. Prostor kolem objektu museli tamní městští strážníci zapáskovat. „Do středy se to bude opravovat a je zákaz vstupu do objektu. Nejdou tam tedy ani koupit lístky na vlak," uvedla Hana Nixová, zástupkyně vedoucího strážníků tamní městské policie

V neděli po vichřici zůstalo bez proudu na Třebíčsku 2 440 odběratelů. Od samého pondělního rána energetici pracovali na tom, aby obnovili distribuci elektřiny v posledních 92 odběrných místech. Týkalo se to domácností i podniků. Postiženo bylo ještě bezmála deset lokalit. „Chceme to zprovoznit v průběhu pondělí,“ informovala mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Ještě odpoledne nešla elektřina v 65 objektech, mezi nimi v Jinošově na hájence, v Březníku v kravíně nebo v mohelenské papírně.

Kromě sušáren kukuřic v Galicii často potkáte i nejlepší přátele člověka. Zde jsme oba tyto neoficiální symboly celé trasy zachytili pohromadě.
Stavby, jejichž účel se nemění už stovky let. Podívejte se

Ve státních lesích se vichr nejvíce podepsal na porostech u Horních Vilémovic, které leží ve vyšší nadmořské výšce, navíc na návětrné straně. Lesníci tam budou muset likvidovat odhadem šest tisíc kubíků dřeva z popadaných stromů.

„V celé republice šlo k zemi v lesích v majetku státu skoro milion stromů,“ uvedla mluvčí Lesů České republiky (LČR) Eva Jouklová.

Kriminalisté se stále zabývají případem dvaatřicetileté ženy, která zahynula v lese mezi Starčí a Rokytnicí v neděli 29. října v půl desáté dopoledne, kdy už vichřice nabývala na síle. Podle informací Deníku tam žena údajně venčila psa a zřejmě ji zasáhl modřín, který vyvrátil vítr.

Stalo se to na pozemcích státu. „Zatím nás nikdo z policie nekontaktoval, takže k tomu nemám přesné informace,“ sdělila mluvčí LČR Jouklová.

Policie k tomu v pondělí i s ohledem na rodinu zemřelé ženy nevydala žádné nové stanovisko. „Případ nadále prověřujeme,“ uvedla pouze třebíčská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Během pondělí bylo nutné zprůjezdnit tři silnice, od neděle zablokované stromy. Nešlo projet z Březníka do Náměště, z Kojatína do Pozďatína a z Předína k tamní hájence.

Vítr utrhl střechu výpravní budovy na železničním nádraží v Moravských Budějovicích.
Budova vlakového nádraží v Budějovicích je zavřená, vítr strhl část střechy

V samotné Třebíči se nejvážnější problém vyskytl v Modřínové ulici. „Tam se na revitalizovaném paneláku začalo hýbat lešení. Ale podařilo se je včas zajistit,“ sdělila mluvčí třebíčské městské policie Lucie Šerková.