Přijely i nové typy, nejvíce obdivu ale sklízely ty staré. Některé totiž byly opravdu unikátní. „Tenhle Zetor je z roku 1966. Jezdil ve Francii. Kdyby jezdil u nás, měl by označení Zetor 2011. Ale při vývozu na Západ míval označení 220. Po revoluci ho přivezli do Česka a my ho koupili,“ hrdě vysvětluje Oldřich Jirovský z Panské Lhoty, který přijal pozvání na sraz.

Slavnosti Barchan v Jemnici na Třebíčsku
Slavnost Barchan: Sláva králi! Jemničtí, střežte Elišku, znělo městem. Podívejte

Jeho traktor se líbí i Bohumíru Šinkovskému. Tomu se při pohledu na stařičké Zetory vrátily vzpomínky na mládí. „Jako děcko jsem s takovými Zetory popojížděl. Jsem kluk z vesnice a traktory mám rád. Líbí se mi ale ty staré. Ty nové jsou až moc velikánské, až z nich někdy jde strach. Staré obdivuji – ale nejen traktory, ale i auta. Je to historie a zároveň mé mládí,“ usmívá se vitální senior.

Traktorům fandí i farář

Mezi mnoha hosty se pohybuje i zdejší farář Jacek Kruczek. Na sobě má sice bílou albu, ale pod ní prosvítá červené tričko. Netrvá dlouho a důstojný pán přichází s pravdou ven. Odhaluje albu a hrdě ukazuje tričko s velkým obrázkem traktoru a nápisem Dycky Zetor. „Dali mi ho organizátoři. Já jim ty traktory totiž požehnal,“ vykládá Jeho Důstojnost. „Když je člověk na vesnici, tak traktorům musí fandit. Sám navíc z vesnice pocházím. Leží kousek od Krakova,“ dodává farář.

Slavnost Nova Civitas v Novém Městě na Moravě.
Nova Civitas: v Novém Městě na Moravě slavili své pojmenování, podívejte se

Traktory se řadí u hřiště a každý si je může dosyta prohlédnout. Přijely jich více než tři desítky a opravdu je na všech značka Zetor. Zřejmě se jedná o největší sraz tohoto světově proslulého českého výrobku nejen na Vysočině, ale možná i v celé republice. Člověku hned vytane na mysli ona známá písnička Jede traktor, je to Zetor…