Teploměr na Karlově náměstí v Třebíči ukazuje jednatřicet stupňů Celsia. Meteorologická stanice Tomáše Böhma, umístěná v paneláku na sídlišti Nové Dvory, hlásí ve stínu odborně správných třiadvacet stupňů.


Skupinka rozjařených dívek vleče podél řeky tašky s ručníky, plavkami a svačinou. Nemohou se dočkat, až skočí do bazénu na Polance. Přejdou most a dál už ni krok, jak by řekl klasik. Tabule za uzamčenou bránou hlásá: Pro nepřízeň počasí zavřeno, voda má teplotu 19,3 stupně Celsia.


„Já se snad picnu! Mají zavřeno,“ kroutí hlavou nechápavě třináctiletá Tereza. Poznámky ostatních slečen na adresu provozovatele jsou nepublikovatelné. Obracejí se k odchodu. Čeká je cesta přes celé město do vyhřátého činžáku leda tak pod studenou sprchu.


Chvíli po nich zaskřípou u brány brzdy asi pětatřicetileté cyklistky. I ona nevěřícně zírá na sdělení za bránou. „To snad není pravda. To je tady pořád. Trochu se zatáhne a už zavřou. Mně nevadí, že má voda necelých dvacet stupňů, naopak. Chci se zchladit, v kanceláři máme nedýchatelno. Lagunu zavřou, Polanku zavřou, to je všechno proto, že ve městě není konkurence. Kdyby areály provozovaly rozdílné firmy, předháněly by se v nabídce,“ zanadával si Pavel J. z Třebíče.


Krytý bazén Laguna je kvůli pravidelné odstávce do půlky srpna zavřený. Obě plovárny – Lagunu i Polanku – provozuje sdružení firem Yashica a TTS.


Správcováním bazénů je provozovateli pověřen Jiří Březina. „V případě, že je předpověď špatná na celý den, areál neotevřeme. Pokud se má počasí zlepšit a odpoledne má být na koupání, čas otevření posouváme například na třináctou hodinu a na vědomí to dáváme zprávou u vstupní brány na koupaliště,“ konstatoval Březina.


Na rozdíl od koupališť v Moravských Budějovicích, Dačicích, ve Znojmě, či v Jihlavě, která nemají potíž na svých webových stránkách jedním slovem veřejnosti sdělit, zda je otevřeno či zavřeno, v Třebíči nic obdobného nezavedli.


Jak podle Březiny vypadá rozhodování o tom, zda lidi pustit koupat, či ne? „Při nestálém počasí se vždy rozhoduje o otevření plaveckého areálu mezi osmou a devátou hodinou. Rozhodují minimálně tři lidé z vedení naší firmy, jako zdroj se využívá předpovědi z více specializovaných serverů.“
„Věřte, že náš zájem je mít co nejvíce koupacích dnů. Proti proměnlivému počasí však nic nenaděláme a máme za sebou také mnoho dnů, kdy byl areál otevřen pro nikoho. Šestou sezonu se snažíme provozovat Polanku, jak se patří a myslím, že se nám to daří,“ dodal Březina.“


Obě plovárny ve čtyřicetitisícové Třebíči patří městu a radnice je pronajímá. „Zda je to šťastné řešení, těžko říct. Lagunu i Polanku město dotuje, u Polanky jsou to statisíce za sezonu, u Laguny je to víc, má celoroční provoz. Určitě by nebylo od věci vyvolat nové jednání a osvěžit to téma. Každoročně se najdou lidé, kteří mají jiný názor než provozovatel. Pravdou je, že prokazatelnou ztrátu stejně nakonec uhradí město,“ řekl starosta Ivo Uher.


Podle jeho slov není až takový problém vypsat nové výběrové řízení na provozovatele jen Polanky. Je však poněkud skeptický, zda by byl zájem ze strany jiného soukromníka. Přece jen jde o podnikání příliš závislé na vrtkavosti počasí. O prodeji nemůže být řeč vůbec, není záruka, že by nový majitel zůstal u provozování veřejného koupaliště.


Uher přislíbil, že vyvolá diskusi s odpovědnými lidmi z provozovatelských firem, aby se více snažili Třebíčanům vyjít vstříc ve dnech, kdy není vyloženě ošklivé počasí a Laguna jako alternativa je v odstávce.

VAŠE NÁZORY

Mají dva bazény, oba zároveň zavřou

„Nestalo se mi to poprvé ani letos, ani v letech minulých. Tentokrát je pátek 23. července odpoledne, rtuť teploměru ukazuje 26 stupňů Celsia, slunce sice nepálí, ale počasí je bezesporu letní. Chci se vykoupat a pro již na mnoha místech pochybnou kvalitu vody v různých nádržích a rybnících volím Polanku – krásné koupaliště, které by nám mohla závidět většina měst v republice. Dorazím tedy na místo a přes zavřenou bránu si společně s jakousi rodinkou se zklamanými dětmi čtu ceduli oznamující, že je pro nepřízeň počasí zavřeno. No nic, nepřízeň počasí pro mě sice vypadá jinak, ale v Třebíči máme přece ještě jedno koupaliště, vezmu tedy zavděk krytým bazénem Laguna. Ouha. I zde je zavřeno – probíhá několikatýdenní odstávka. Myslím si, že v době odstávky Laguny by koupaliště Polanka mělo být otevřené. Důvodem navíc je i fakt, že obě tato městská koupaliště provozuje stejné sdružení firem, a tak by neměl být problém skloubit jejich provoz.“ Zdeněk Mikoláš ml., Třebíč

„Při nestálém počasí se vždy rozhoduje o otevření plaveckého areálu v daný den mezi 8. a 9. hodinou. Poslední slovo mají vždy minimálně tři lidé, jako zdroj využíváme předpovědi z více specializovaných serverů. 23. 7. bylo počasí nestálé, provozovatel tudíž rozhodl, že areál neotevře. Máme záznamy o počasí, víme, že odpoledne došlo na asi 1,5 hodiny k vyjasnění a zvýšení teploty, ale areál nelze otevřít na tak krátkou dobu.“ Jiří Březina, správce