Třebíčští radní u studentů prospěli. Dostali celkovou známku lepší trojku. „Na jedničku to umí pánbůh, na dvojku dobrá radnice, na trojku my,“ usmívá se starosta.


Studenti ale také kritizovali. Mimo jiné nedostatečnou pomoc škole ze strany radnice. „Pomoc škole je složitá věc, státní gymnázium zřizuje kraj, katolické je soukromý subjekt. Vcelku logicky se zaměřujeme na základní školy, které jsou naše,“ vysvětluje Uher.


Radnice za to může


A vůbec největší třídní důtku studenti obou gymnázií nasázeli za špatné odklízení sněhu. Bílá nadílka je letos opravdu mimořádná a povinnost starat se o úklid padla poprvé na majitele pozemků, tedy na města. Třebíč za to studenti posoudili kriticky. „Povinnost uklízet sníh přišla jako rána z čistého nebe v době, kdy jsou rozpočty kráceny. Rozumím sice té ideologii, druhá věc je ale praxe. Každý má teď pocit, že radnice může i za to, že napadlo tolik sněhu,“ brání se Uher.


I přes krušnou zimu radnice peníze na úklid sněhu ještě má, existují i rezervy. „Je ale otázka, jestli ty peníze navýšit, nebo ne. S první oblevou peníze potečou do kanálu. Samozřejmě je to služba, která je podstatná. Ale je to velké dilema,“ přemítá starosta.


Na dopravu nezbývá


S konkrétní kritikou na neodklizené parkoviště na Karlově náměstí ale souhlasí. „Ano, parkoviště by optimálně mělo být dobře uklizeno,“ říká.


A co kritika na špatné dopravní spojení do okolních obcí? „Jedna věc jsou místní části, to je samozřejmě naše věc. Ostatní spojení je v režii kraje. My jsme dlouhodobě obcím přispívali a je fakt, že jsme příspěvek letos zredukovali. Do městské dopravy dáváme 37 milionů korun. Chci tím říct, že do dopravy dáváme tolik peněz, že nemůžeme ještě subvencovat příměstskou dopravu. A navíc si nemyslím, že by to bylo správné,“ reaguje Uher.