Před zaplněnou zámeckou jízdárnou v Náměšti nad Oslavou se ve čtvrtek večer odehrálo zahájení 8. ročníku festivalu křesťanské kultury Náměšťfest. Skupina Javory v tradičním obsazení (cimbál, housle, kytara, basa a vokály) představila průřez svou tvorbou za těch mimořádně plodných 50 let společného hraní. Každou píseň provázel dlouhotrvající potlesk a před závěrečným přídavkem se sál jako na povel zvednul a potleskem vestoje vzdal díky za překrásné písně z dílny sourozenců Ulrychových.

Vše podle plánu vyšlo i pořadatelům. Slibovaná oblačnost nedorazila, takže ani hrozba bouřek neohrozila venkovní před – a po – program, o který se postaral moderátor festivalu Luděk Strašák. Návštěvníci si tak mohli pochutnávat na grilovaných specialitách, Ježkově jedenáctce a dalších specialitách - to vše za doprovodu písniček všech žánrů a rytmů.

Program dále pokračuje sobotním odpolednem, kdy od 14 hodin se na farní zahradě představí rodinné trio Marián a Úlety, spisovatel, psycholog a pedagog Jaroslav Max Kašparů, scholy z Mohelna a Prostřední Bečvy a folkoví NaNoc. Sobotní program vyvrcholí představením muzikálu Jesus Christ supermlád od 18 hodin.

Nedělní program proběhne také ve farní zahradě a zváni jsou opět především milovníci folku.

Jitka Šuranská – držitelka Anděla, vítězové Porty - D.N.A Brno a turnovské Pranic. Ráno od 9:00 se koná mše svatá, a od 10:00 před kostelem také žehnání dopravním prostředkům všeho druhu.

Program ve farní zahradě je určen i pro rodiny s dětmi – pro ně jsou připraveny dílničky, soutěže, herna a v neděli i skákací hrad! Neváhejte a vyrazte do Náměště – nebudete litovat! Více na www.namestfest.cz.

JAROSLAV HRUBÝ