V rámci oslav se po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevře muzeum Otokara Březiny. „Práce se chýlí ke konci. Máme sice malé zpoždění, nicméně je to dáno hlavně tím, že řešíme další práce, které původně nebyly zahrnuty v projektu. Jedná se o celkovou rekonstrukci i obvodové zdi v zadní části objektu, nová vrata, zboření vykloněné zdi a nahrazení dobovým plotem, čímž se zahrada pěkně odkryje z chodníku. Vnitřní práce jsou již hotové,“ okomentoval rekonstrukci ve zpravodaji starosta města Jaroslav Soukup.

Slavnostní program je pak naplánovaný na druhý víkend v září. Oslavy začnou v pátek 14. září, kdy od 18 hodin bude v salonku restaurace Viola prezentována korespondence kněze Jakuba Demla a Otokara Březiny.

Na sobotu 15. září je pak připraveno Mezinárodní sympozium Otokara Březiny. Nejprve účastníci v půl desáté vykonají pietu u hrobu Březiny a od devíti hodin pak začne samotné sympozium, kde budou účastníci prezentovat příspěvky, které potrvá do dvanácti hodin a odpoledne potom od třinácti do šestnácti hodin. Vyvrcholením oslav bude slavnostní pořad k 150. výročí narození Otokara Březiny a vztahu k 100. výročí vzniku Československa, který proběhne od sedmnácti hodin v chrámu sv. Markéty. Slovo Otokara Březiny přednese herec Jan Vlasák, kterého hudebně doprovodí Pěvecké sdružení Campanula Jihlava, pod vedením sbormistra Pavla Jiráka s klavírním doprovodem Hany Paštykové.

Běh Matyáše Žďárského.
Běhu Matyáše Žďárského se mohou účastnit dospělí i děti

V rámci doprovodného programu je od 7. do 29. září možné zhlédnout výstavu Přátelství Otokara Březiny a Františka Bílka ve výstavních prostorách Špitálu a od 1. září do 31. října bude probíhat výstava dokumentů překladů Březinových děl do esperanta a dalších jazyků v Muzeu Otokara Březiny. Na všechny akce je vstupné dobrovolné.