„V mém bytě v paneláku bydlím s mladými. Už jsem si dávno našetřila, že bych šla jinam a byt bych mladým nechala. Ale v domech s pečovatelskou službou jsou dlouhé pořadníky. Místo v domě pro seniory bych brala všemi deseti, jen kdyby nějaké bylo,“ povzdechla si třiašedesátiletá Marie z Jaroměřicka. Její sen by se mohl brzy stát realitou.

V Jaroměřicích už léta funguje dům s pečovatelskou službou, dům pro seniory nikoliv. „Domov pro seniory má jiná kritéria než dům s pečovatelskou službou. Dům pro seniory, který chceme vystavět, bude pro běžnou seniorskou klientelu, jež je samostatná a nepotřebuje žádné servisní ani pečovatelské služby. Bydlet v něm mohou osoby, které jsou v seniorském věku a do jisté kvóty lze dům obsadit i neseniory,“ nastínil jaroměřický starosta Jaroslav Soukup.

Že je ve městě třeba řešit problematiku bydlení pro starší lidi tak, aby jim byla umožněna komunitní sounáležitost, se shodli letos na jaře radní.

Rozhodnutí, že do toho půjdeme, padlo. Víme, že na Ministerstvu pro místní rozvoj je vyhlášen dotační titul, který by pomohl tuto výstavbu naplnit,“ netajil se starosta. Nový dům pro seniory s pětadvacítkou jednopokojových a dvoupokojových bytů by se podle jeho slov měl začít stavět v ulici Milady Horákové už v příštím roce.

Zprovoznění za rok

Výstavba bude stát kolem 25 milionů korun, z této sumy by k dotaci přispělo město částkou kolem sedmi milionů korun. „Dům bude na pozemku města, kde se už dlouhou dobu počítá se zástavbou pro některou z forem bydlení. Navíc se podařilo, že hned v sousedství bude kraj stavět dvojdomek pro jinošovské klienty. Bude to rozumné řešení této lokality,“ pochvaloval si starosta. Výstavba nového domu pro seniory je nyní ve fázi projektové přípravy, záležet bude také na přidělení dotace.

„Zprovoznit dům pro seniory bychom chtěli koncem příštího roku, na podzim. Věřím, že se naše plány podaří naplnit,“ upřesnil Soukup. Nejpozději koncem roku či začátkem nového roku chtějí stanovit pravidla pro přidělování bytů v novém objektu.