Dokazují to poslední čísla. O víc jak dvacet procent totiž stoupl za posledních pět let počet žen v českých jaderných elektrárnách. Aktuálně jich má práci v Dukovanech a v Temelíně celkem 282, další působí v dodavatelských firmách. „Dohromady jejich počet v původně silně mužském prostředí překročil deset procent,“ uvedl mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Loď Horácko.
První vlny na Dalešické přehradě: loď Horácko láká na víkendový výlet

Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika, říká, že pohlaví nebo věk nerozhodují o tom, zda člověk získá práci a rozvíjí kariéru. „Klíčové jsou znalosti a schopnosti. Je jen dobře, že se ženy dokáží prosadit v našem oboru. Současně registrujeme i rostoucí zájem například v rámci Jaderných maturit či Letních univerzit, “ uvedl.

Přímo v Jaderné elektrárně Dukovany v současnosti pracuje 130 žen v řadě pozic, včetně vysoce specializovaných a manažerských.

Farma Kožichovice. Ilustrační foto.
K frontě na rajčata přibude další. Kožichovická farma bude pěstovat ještě jahody

 Elektrárenská společnost ČEZ mladým lidem nabízí systém vzdělávání. Do něj patří odborné stáže. Z jedné takové „vzešla“ také čerstvá zaměstnankyně, dnes specialistka jaderné bezpečnosti Karolína Osičková. „Zúčastnila jsem se jak Jaderné maturity, tak Letní univerzity a obojí mě utvrdilo, že jsem se vydala správným směrem,“ říká Karolina, která vystudovala ne zrovna lehké obory. Na ČVUT v Praze úspěšně absolvovala Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou a Fakultu strojní. 

Ilustrační foto
Smutný pátek: V Třebíči zemřel čtvrtý člověk s Covidem-19

Mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk je přesvědčený, že ženy do převážně mužských kolektivů přinášejí nejen svoje znalosti a dovednosti, ale také potřebnou ženskou energii a patřičnou empatii. „Proto dukovanští energetici přítomnost žen pravidelně oceňují v rámci svátku Dne matek, který se slaví druhou květnovou neděli. Tentokrát bude v důsledku mimořádných opaření oslava jen symbolická,“ připomněl Bezděk.