Teplota vody v chladicích věžích bývá tou dobou v rozmezí 12,5° C až 14,5° C a odpovídá teplotě vzduchu kolem 0° C. Při nižších teplotách musí energetici provádět opatření, která chrání chladicí věže před negativními účinky mrazů a tím částečně zvyšují teplotu chladicí vody a zvyšují tak i vlastní spotřebu elektřiny.

„Aktuálně Dukovany za hodinu vyrobí přes 2000 MW elektřiny, která by stačila přibližně šesti stovkám českých domácností na celý rok. V těchto měsících tak dukovanská elektrárna vyrobí o desítky megawatt elektřiny víc než v horkém letním nebo naopak mrazivém zimním období,“ sdělil elektrárenský mluvčí Jiří Bezděk.

Údolí řeky Rokytné.
Třebíčsko má dvě nové přírodní rezervace. Knížecí seč a Výrovu skálu

V Dukovanech jedou od poloviny února všechny čtyři výrobní bloky na plný výkon. Od začátku roku tak do sítě dodaly 3 890 925 MWh elektřiny. Podle stávajícího výhledu energetici za měsíce únor, březen a duben očekávají rekordní výrobu za posledních deset let. Provoz všech čtyř bloků potrvá až do 18. května, kdy energetici odstaví reaktor druhého bloku a provedou výměnu jedné pětiny paliva za čerstvé a rozsáhlé kontroly zařízení a stovky servisních a údržbových prací.

Nejvíce elektřiny ročně vyrobily Dukovany v roce 2013, před rozsáhlou obnovou zařízení k získání nových povolení pro další dlouhodobý provoz, kdy vyrobily 15,7 TWh.

Ilustrační foto - uzavírka.
Račerovická, Smetanův most, Cyrilometodějská. Blíží se uzavírky v Třebíči