Elektrárna patří mezi jeden z nejstřeženějších objektů v České republice. „Při její ochraně pružně reagujeme na dění nejen u nás, ale na celém světě. Aktuálně jsme proto na základě dnešních událostí v Bruselu přijali soubor opatření týkající se například monitoringu okolí elektrárny nebo přísnějších kontrol na vstupu do elektrárny," popsal mluvčí.

Zásahová jednotka Policie České republiky, která sídlí v areálu elektrárny, přispívá ke zvýšení bezpečnosti nejen v samotné elektrárně, ale také v jejím okolí. Na počátku roku, byla v elektrárně Dukovany zprovozněna nová vstupní vrátnice, která splňuje všechny současné bezpečnostní požadavky na fyzické bariery proti neoprávněnému vniknutí.

Naposledy elektrárna zvýšila stupeň ochrany krátce po listopadových útocích v Paříži. Ve zvýšeném stupni byla přes dva měsíce. „V závěru ledna jsme po vyhodnocení situace a na základě informací od ostatních bezpečnostních složek státu přešli do základního stupně," řekl mluvčí.

Stupně fyzické ochrany jaderných elektráren
Stupeň 0
Základní stupeň, který je pro období, kdy není známa žádná konkrétní ani obecná hrozba teroristického útoku na území ČR.
Stupeň 1
Je vyhlašován v případě zhoršené bezpečnostní situaci v zahraničí, zejména v zemích EU. V tomto stupni nejsou konkrétní zjištění o teroristické aktivitě na území ČR. Při stupni 1 se například zintenzivňuje monitoring okolí JE.
Stupeň 2
Vyhlašuje se při zvýšené pravděpodobnosti teroristického útoku na území ČR, přičemž nejsou známy bližší okolnosti této teroristické hrozby. Zavádí se při něm bezpečnostní opatření ve shodě s opatřeními vlády ČR. V blízkosti jaderných elektráren se intenzivně monitoruje okolí včetně vzdušného prostoru a omezují se vstupy osob s doprovodem do areálu elektráren.
Stupeň 3
Vyhlašuje se při vysoké pravděpodobnosti teroristického útoku v ČR. Přijatá opatření mají útoku zamezit, případně minimalizovat následné škody. Veškerá opatření jsou přijímána v souladu s kroky vlády ČR a na základě informací bezpečnostních složek. Jde o nejvyšší stupeň bdělosti a pohotovosti, je vyhlášen zákaz vstupu osob s doprovodem a střežený prostor jaderných elektráren se uzavírá.