Máte u Jaroměřic postavenou halu pro chov hmyzu, chcete být největším producentem ve střední a východní Evropě s produkcí 12 až 13 tun měsíčně. Kdo od vás bude takové množství brát?

Máme čtyři druhy hmyzu, ale nosný je pro nás moučný červ. Odebírat ho bude zpracovatelský průmysl. Hmyz je na živiny velmi hodnotný přídavek do krmiv v rybářství, kde potřebují rychlé přírůstky u dravých ryb. Příkladem jsou lososi. Menší množství pravidelně berou zoologické zahrady, něco míří jako potrava pro zvířata do soukromých chovů, lze například vyrábět peletky pro kočky nebo psy. A pak je tu gastronomie, kterou považuji za odvětví, v němž má hmyz velkou budoucnost.

Už jste někdy snědl švába?

Ano.

Chutnal vám?

Ne. (smích)

Vepřový řízek a potemník, tam jde zřejmě o dost velký chuťový rozdíl…

Ano, Evropa patří k západní kultuře, kde konzumace hmyzu nemá tradici. Ale pokud se hmyzí surovina upraví chuťově neutrálně, je to obrovský zdroj důležitých živin.

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním čísle týdeníku Třebíčský týden. Koupíte jej například v síti prodejen Coop.