Noc vědců je celorepubliková akce, k níž se v rámci České astronomické společnosti připojila i třebíčská hvězdárna ve Švabinského ulici.

Pro velké i malé návštěvníky si ve hvězdárně připravili program od osmi hodin večer do půlnoci. Zájemci se mohou těšit na krátkou přednášku o světle a jeho vlastnostech i na ukázky optických experimentů. „Půjde o jednoduché pokusy, které jsou udělány tak, aby se líbily dětem i dospělým," řekla Jana Švihálková z třebíčské hvězdárny.

Připraveny budou také hry a soutěže s drobnými odměnami a za dobrého počasí nebude chybět ani pozorování noční oblohy. „Nyní je to složitější, protože nám dorůstá měsíc. Žádné výjimečné jevy tam nebudou, ale běžně ukazujeme souhvězdí či hvězdokupy, mlhoviny a další běžné věci," vyjmenovala Švihálková.

Na noc z neděle na pondělí připravili ve hvězdárně další zajímavé pozorování. V pondělí nad ránem ve 4.47 dojde k úplnému zatmění měsíce. O hodinu dříve navíc bude k vidění takzvaný superúplněk. Jde o jev, kdy bude Měsíc nejblíže Zemi, a bude to největší letošní úplněk.