Mezi rozhodující důvody konce patří napjatá finanční situace. A to je problém, se kterým se potýkají také organizátoři podobných akcí.

„Situace nebyla neudržitelná, ale už delší dobu jsme cítili, že je to na hraně. V posledních letech se navíc životní prostor festivalu zúžil, v okolí přibylo snad pět podobných akcí, které čerpají ze stejné návštěvnické i finanční základny a cítili jsme, že je to rok od roku těžší," vysvětluje rozhodnutí pořadatelů Tomáš Veverka, předseda Občanského sdružení K4, které mělo Proti proudu na starosti. „Byli bychom schopni festival ještě několik let držet na stejné, tedy střední úrovni, jako byl dosud, ale řekli jsme si, že už to nemá smysl. Proti proudu se už nemá kam vyvíjet, tlačit ho dopředu a dotovat nechceme," dodává Veverka.

Proti proudu dle slov pořadatele trápil úbytek financí už delší dobu, sponzoři odcházeli ve velkém. Kromě nich však Moravskobudějovickým přidělávaly vrásky další věci. „Velký problém je zamluvit si zajímavé interprety. Booking kapel se v hlavním festivalovém termínu, kdy se konalo Proti proudu, za posledních pár let neuvěřitelně zdražil. Konkrétní částky se sice liší kapela od kapely, ale dalo by se říct, že za částku, kterou nyní zaplatíme za lepší českou kapelu, by přijela před pěti lety hodně zajímavá evropská," konstatuje Veverka. Náklady na vystupující přitom organizátoři musejí dotovat právě od sponzorů, ze vstupného na lepší kapely nevyberou, při jeho zvýšení by se pak počet návštěvníků naopak snížil.

Festivalů je moc

Osud alá Proti proudu předpovídá Tomáš Veverka i dalším hudebním akcím: „V Česku je enormní množství festivalů, je to snad celosvětový unikát. Skoro každé město má nějaký svůj festival a stav, kdy jich tu přes léto bude 500 nebo 600 jednoduše není udržitelný. Většina takových festivalů je navíc hnána nadšením organizátorů, které může vyprchat."

V prohlášení o konci festivalu pořadatelé nevyloučili, že se někdy v budoucnu vrátí. „Může se to stát. Tyhle věci se většinou řídí velkými náhodami, třeba k nám někdo přijde s neodolatelnou nabídkou a my se k pořádání Proti proudu vrátíme," usmívá se Veverka, který se svým týmem bude dál pořádat menší akce jako jsou Čarodějnice nebo Loučení s prázdninami.

Starosti se sponzory přiznává i Michal Schmidt, dramaturg náměšťských Folkových prázdnin: „My letos dostaneme méně peněz od hlavního sponzora, ale zase je tu reálná šance získat peníze odjinud. Celkově zřejmě budeme mít méně než loni, ale není to tak dramatické, abychom museli omezovat program." Přežití tradičního festivalu ale v tuto chvíli závisí na hlavním sponzorovi, kdyby odešel, nastaly by pořadatelům vážné starosti. „To by bylo hodně dramatické. Vstupenky nám totiž pokryjí maximálně dvacet procent," netají Schmidt.

První podařený ročník má za sebou nový pořadatelský tým Zámostí. „Loni nám vše vyšlo i finančně, letos musíme trochu šetřit, ale ne na úkor kvality," zdůrazňuje jeden z organizátorů David Šťastný. „My měli výhodu v tom, že festival už byl zajetý, kdo podporoval Zámostí před námi, podporuje ho i teď, navíc se nám podařilo získat pár nových sponzorů, line-up máme skoro hotový a program se rýsuje," pochvaluje si Šťastný.

TADEÁŠ MAHEL