Domamil byla Českou poštou zmiňovaná již letos v únoru. Byla jedinou pobočkou v okrese Třebíč, u které se uvažovalo o zrušení. „Pro jednání o změně formy poštovní obsluhy v rámci projektu Pošta Partner byla vytipována pobočka v obci Domamil," potvrdila tehdy mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Hned následující únorový den však bylo všechno jinak. „Okamžitě jsem se spojil s paní, která má toto na starosti, a bylo mi řečeno, že můžeme být v klidu. Ani v současné době s námi zatím nikdo o zrušení nebo omezení provozu nejedná," řekl domamilský starosta Radek Menčík.

O zrušení tamní pošty se hovoří v posledních letech vždy, když přijde tato problematika na přetřes. O pobočku v obci ale místní v minulosti tvrdě bojovali a nejinak tomu nejspíš bude také příště. „Někdo nahoře si možná myslel, že když jsme malá obec, tak se pošty lehko vzdáme. My jsme ale argumentovali, proč zrovna my, když počet transakcí a tok peněz je podobný jako v jiných pobočkách. Sepsali jsme petici a poslali ji na Ministerstvo vnitra. I na kraji se o tom po naší iniciativě jednalo," zavzpomínal Menčík.

Podle mluvčí České pošty Marty Selicharové šlo v Domamili pouze o dočasné uzavření pošty z důvodu dlouhodobé nemoci zaměstnankyně. „Pošta je zde nyní otevřena, máme v ní nového stálého pracovníka a o žádném omezení se neuvažuje," řekla.

Mezi až jedenácti sty pobočkami, které by se mohly zavřít, může být i některá z Třebíčska. Smířeni s osudem jsou již nyní v Kramolíně. Tamní pošta měla být uzavřena už před pěti lety. „Poslední zprávy od vedení České pošty jsou takové, že rušení té naší není na pořadu dne. Tak trochu ale počítáme s tím, že to někdy přijde, protože využití odpovídá počtu našich obyvatel," líčil starosta Josef Blaha. „Víme, že jako obec s poštou patříme k těm s nejnižším počtem obyvatel v okolí. Jsou tady větší obce, které poštu nikdy neměly a existují bez ní. Navíc naše spádovost je daná školou, lékařem i kostelem v Mohelnu, mohlo by to tak být i s poštou," vysvětlil s tím, že pokud by k návrhu na zrušení kramolínské pošty došlo, přijal by jej jako oprávněný.

Zatímco Česká pošta čeká na rozhodnutí vlády a jejím vyjádření k návrhu Českého telekomunikačního úřadu o zrušení až každé třetí pošty v zemi, vystoupilo proti těmto záměrům Sdružení místních samospráv. „Z našeho státu může zmizet až tisícovka pošt, což je pro venkov nepřijatelné a likvidační," varovala předsedkyně sdružení Jana Juřenčáková. Dostupnost poštovních služeb by tím podle ní ztratilo více než 30 procent obcí.

V minulosti se také hlasitě hovořilo o zrušení pošty v Polici, před pěti lety se ji podařilo zachránit. V to, že bude fungovat i v budoucnu, věří tamní starosta Karel Janoušek. „Zrovna minulý týden mi přišel dopis s úpravou otevírací doby, která se od Nového roku dopoledne prodlouží o půl hodiny. Myslím, že by to Česká pošta nedělala, kdyby u nás počítala se zrušením," zamýšlel se.

Zda se z několika stovek pošt stanou výdejní místa, jako například před čtyřmi lety v Beneticích, by ale podle starosty Křižánek na Žďársku a místopředsedy Sdružení místních samospráv Jana Sedláčka měla rozhodnout až nová politická garnitura. „Tak závažné rozhodnutí přece musí vyčkat na stabilní a řádně zvolenou vládu," mínil.

Která vláda se bude materiálem zabývat ještě ale není jasné. Zda to bude ta přechodná Jiřího Rusnoka není vyloučeno. „Tento návrh je v současnosti v připomínkovém řízení, které má skončit 17. prosince. Poté bude následovat vyhodnocení připomínek a následně bude návrh zařazen na jednání vlády. Nedá se tedy v tuto chvíli odhadnout, kdy a jaká vláda bude návrh předložený Českým telekomunikačním úřadem projednávat," upřesnila mluvčí vlády Jana Jabůrková.