Předvelikonoční víkend 26. – 28. března nabízí připomenutí lidových zvyků, křesťanských i předkřesťanských jarních tradic, tvoření z proutí, papíru, vlny a látky, procházky probouzející se přírodou. Nebudou chybět různé druhy zdobení velikonočních kraslic a pletení pomlázek.


Děti se mohou těšit na krmení zvířat na farmě a pozorování ptáků, ale také na dobrodružství při hledání voňavých preclíků, které podle starodávného obyčeje poztrácela v sadu liška. V přilehlém lese si mohou zkusit něco současného – jarní orienťák, malé bloudění s mapou.


„Hromady sněhu na Chaloupkách nám asi nedovolí si zahrát další jarní dětské hry, ale tradiční koulení vajec si určitě nenecháme ujít. Vždyť vítěz loni vyhrál čtyřicet čtyři vařených vajíček, k velké radosti své maminky. Abychom byli celý rok zdraví, půjdeme se ráno umýt k potoku a ti otužilejší jistě využijí příležitosti projít se bosí ve sněhu“, přibližuje Marie Sára Rajnošková, organizátorka chaloupeckých Velikonoc.


Průvod už ráno


„Pokud byste se k nám chtěli v sobotu vydat, začínáme velikonočním průvodem s hrkačkami v devět u Chaloupek a skončíme koulením vajec kolem čtvrté hodiny. Cena činí pro jednotlivce sto korun, pro rodinu se dvěma a více dětmi tři sta padesát. Nezapomeňte si vzít krabičku na výrobky a vlastní klepač či hrkačku,“ zve za pořadatele Jan Burda.