Zatím má v ruce dobrozdání od krajské hygieny, která sice v prvním kroku Hrachovec do seznamu „sledovaných vod ke koupání v sezóně roku 2012“ nezařadila. Ale to neznamená konečné rozhodnutí. Letos hygienici provedou pravidelný monitoring této oblasti. Budou zkoumat, zda jsou oba rybníky skutečně významně využívané ke koupání a jestli zároveň kvalita vody odpovídá tomuto účelu. „Lze uvažovat o návrhu jejich zařazení na seznam pro rok 2013,“ uvádí ve své zprávě vedoucí právního a kontrolního oddělení Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Rudolf Sekava. Občanské sdružení už loni dosáhlo toho, že rybáři z Telče, kteří v rybnících hospodaří, mohou krmit ryby pouze v omezené míře a lhůtách. Kolem Hrachovce a chatové osady Kosová vede páteřní vysočinská cyklostezka Jihlava Třebíč Raabs. Celá oblast je tradiční rekreační oblastí lidí z Moravských Budějovic a okolí.

Kosová se rozkládá na horním toku řeky Jevišovky, asi pět kilometrů pod jejím prameništěm. Je obklopená širokým pásmem lesů a leží stranou významných dopravních tepen. Napájení rybníků zajišťuje síť převážně lesních přítoků, které jsou s to dodávat potřebnou vodu co do kvality i kvantity a v suchých obdobích.

„Kvalitu vody v obou nádržích lze proto považovat za velmi dobrou a doposud zde nebyly zaznamenány sinice ani jiné organismy, které znemožňují rekreační využití vodních ploch na jiných místech v republice,“ podotkl člen občanského sdružení Jaromír Hanuš.