„To nepromočilo ani jehličí. V lese zůstalo sucho. Na houby to nevypadá," řekla botanička Muzea Vysočiny Třebíč Hana Houzarová. A za pravdu jí dávají i další odborníci. „Růžovky začnou po takovém suchu a dešti růst nejdříve za čtrnáct dnů. Hříbky potřebují tak měsíc, aktuálně se hub určitě nedočkáme. Budou nejdříve v polovině září," vyjádřil se předseda mykologického klubu Jihlava Jiří Burel.

A podobně to vidí i předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. „Houby zatím nikde nerostou. V červnu sice kratší houbařská sezona nastala, kdy se dařilo především takzvaným letním houbám. Následně však přišly tropické teploty a bylo po sezoně," uvedl Landa. Ten dodal, že v lesích není vláha a i nadále panuje pro houby suché období.

Pár zářezů na houbařském košíku si připsalo jen několik šťastlivců, kteří místo do lesa vyrazili na louky. „Na druhou stranu nám houbaři hlásí, že mají pár nálezů, a to například žampionů, pýchavek a dalších travních hub. Déšť totiž zalil trávníky a zahrady a tyhle houby lze právě nalézt na okraji lesa či doma na zahradě," vysvětlil Landa s tím, že pro houby v lese nastane ideální počasí až koncem září či začátkem října.

Loni byla nadúroda, letos není nic

Pomoci by muselo zejména počasí. „Muselo by pršet pár dní soustavně, aby se to nespláchlo po vršcích stromů a neodteklo pryč. Aby se to prosáklo i přes jehličí," dodala Houzarová.

Letošní sezona se tak s tou loňskou nedá vůbec srovnávat. „Nad Rokytnicí stačilo zalézt do lesa a hřibů spousta. Praváků bylo tolik, že babky ani nikdo nesbíral. Ani suchohřiby moc ne," popsala botanička.

Rekordní úlovky loni nosil z lesa také Zdeněk Becha, který vyrážel do lesů v okolí Šebkovic. „V neděli jsem nasbíral něco málo přes dvě stě kousků. U nás ze smíšeného lesa nosíme hlavně praváky," chlubil se tehdy houbař.

Letos si však může nechat o podobných úspěších nechat jen zdát. „Zkoušel to, ale bohužel neuspěl. Letos je to hodně špatné," prozradila jeho manželka.

Bude líp

Milovníci hub tak musejí vystačit s tím, co jim zbylo z loňské nadúrody, vyhlížet déšť. Optimistou pro příští měsíce zůstává mykolog Landa. „Počítáme s tím, že situace se zlepší. Houby potřebují po dešti tak jeden až dva týdny na regeneraci. Nejideálnější podmínky jsou v říjnu, ale na druhou stranu nesmí být ranní mrazy," podotkl Jaroslav Landa.

Ty totiž mohou zastavit růst hub. Největším strašákem všech houbařů je totiž kromě letního sucha i mráz. „To, že houby zatím nerostou, samozřejmě ovlivní i výstavy a akce, které pořádáme. Nezbývá nám nic jiného než čekat," konstatoval šéf mykologů Landa.

Podzimní houby

Podle mykologa se ale houbaři o úrodu nemusejí bát. Pro oblast Vysočiny typický hřib kovář a ostatní hřibovité houby či smrkové houby, jako je ryzec, se letos určitě objeví. „Neporostou spíše vysloveně letní houby, jako jsou holubinky, teplomilné barevné hřiby, muchomůrky nebo kuřátka," dodal Burel. Letošní podmínky by neměly mít vliv na úrodu v příští sezoně.

Počasí v nejbližších dnech zatím příliš optimisticky pro houbaře nevypadá. O víkendu by se měly vrátit teploty nad třicet stupňů Celsia a deště se dočkáme až příští týden.