Úlovky, které vzbuzují úsměv od ucha k uchu i špetku závisti. Tak o něčem takovém si houbaři letos mohou nechat doopravdy jen zdát.


Může za to především nepříznivé počasí, která houbám vůbec nepřeje. V lesích není dostatek vláhy, navíc v noci klesá teplota prudce dolů. „Loni i letos je strašné sucho. Nejlepší sezona na sbírání hub byla zhruba před třemi roky, provázel ji dostatek srážek,“ zhodnotila Jana Jelínková z mykologické poradny v Třebíči.


Houbařský čas nastává obvykle v srpnu a září. I říjen se dá ke sběru některých hub využít, ale to už bývá docela chladno. „Nedávno bylo deštivo, což přispělo k tomu, že podhoubí začalo bujet. Takže právě teď je nejlepší čas vyrazit na houby. I když plný košík asi neočekávejte,“ prozradila Jelínková.


Na Třebíčsku se daří houbám převážně ve vlhčích oblastech. Oblíbenými místy jsou Opatov, heraltické a budkovské lesy.


Nejčastěji sbírané houby jsou druhu hřibovitých. K nejoblíbenějším patří hřib smrkový a dubový (ten obzvláště roste v údolí Jihlavky, pozn. red.), nebo hřib kovář, který se objevuje jen místy. Další oblíbené houby, které mají vždy místo v košíku jisté, jsou bedly. Téměř všechny jsou jedlé. Do jídelníčku se dají zařadit i pýchavky, ale na ty si musíme dávat pozor. Nejlepší je napodél ji rozkrojit a jestliže není vevnitř bílá, ale nažloutlá, není vhodná ke konzumaci. Může způsobit nepříjemné zažívací problémy. Pýchavka se vyskytuje na mezích a loukách.


Září je vhodným termínem i na žampiony, ale pozor: Ty se dají lehce zaměnit s muchomůrkou zelenou. A ta je prudce jedovatá.


„Za týden máme jednu až dvě návštěvy, které se chodí poradit s druhem přinesené houby. Když si nevíme rady, posíláme vzorek do Brna, kde je mykologické oddělení. Hodně sem lidé nosí čechratku černohuňatou, ta se běžně v našich lesích vyskytuje. Má hezký semišový klobouček a trochu připomíná hříbeček. Avšak tento druh je nejedlý,“ zmínila Jelínková.


Za měsíc můžeme očekávat období václavek. Zajímavé je, že německé atlasy oproti českým uvádějí václavky jako mírně jedovaté. Češi si v poslední dobou tyto houby oblíbili. Mají vynikající křupavou chuť. Recept zní: václavky hodně povařit, protože vařením se do vody dostanou případné nevhodné látky.


Ovšem když chcete mít jistotu ze svého nasbíraného košíku, je lépe navštívit třebíčskou mykologickou poradnu, která sídlí v Muzeu Vysočiny Třebíč.

EVA UVÍROVÁ