Otevření kulturního domu si nenechaly ujít desítky lidí. „Už mám dokonce koupené lístky na jeden z nadcházejících plesů. Je to zrovna ve stejnou dobu, kdy máme v práci akci. Ale dám přednost plesu. Jsem zvědavý, jaké to bude. Všechno je teď nové,“ popsal Milan Krotký s tím, že se mu oprava zamlouvá.

Nová podoba náměšťské sokolovny, jak ji navrhli architekti ze společnosti Technico Opava.
Náměšťští si půjčí peníze a udělají ze sokolovny moderní sál

Oproti původním plánům má sokolovna osmdesát změň. „Při rekonstrukci jsme zjistili, že některé věci je potřeba udělat jinak či lépe. Nejzásadnější proměnu zažila střecha. Ta je například úplně nová, původně se měla jen opravit. Díky šikovným třebíčským klempířům se pak podařilo zachránit původní věžičku. Ta totiž měla jít úplně pryč,“ přiblížil Luděk Strašák z městského kulturního střediska. A dodal, že se podařilo sokolovnu zmodernizovat a přesunout do jednadvacátého století.

Zdroj: Deník/Jiří Kašpárek

Přestože dělníci na budově pracovali dva roky, její úpravy ještě u konce nejsou. „Chtěli bychom přidat ještě přístavbu, které říkáme batoh. Půjde o prostor za jevištěm, který bude sloužit jako sklad i jako zázemí pro účinkující. Budou mít přístup na jeviště rovnou ze silnice. Letos to ale žel nebude,“ řekl Strašák s tím, že se budou zařizovat ještě detaily jako stoly či židle.

Sokolovna stojí na skále. Kvůli ní se musel projekt přepracovávat. Kdyby se skála z větší míry narušila, mělo by to vliv i na budovu.
Náměšťská sokolovna se mění k nepoznání. Vyjde to na padesát milionů. Podívejte

Místní jsou s přestavbou spokojení. „Konečně to je, načekali jsme se dlouho. Rozhodně mi nebude chybět, jak sokolovna vypadala dříve. Současný vzhled je mnohem hezčí,“ okomentoval Jaroslav Havlík.

Sokolovna pochází z roku 1924
Poslední výraznější opravy zažila v sedmdesátých letech
Novou rekonstrukci ve městě plánovali od roku 2014
Rekonstrukce trvala dva roky a stále přes padesát milionů korun
Kulturní dům budou využívat také základní školy
V následujících letech kulturní dům získá ještě přístavbu za pódiem