Jedním z postižených je 47letý dělník Petr z Třebíče. Pracuje ve firmě Bosch Diesel. „Máme nařízeno vybrat si do konce roku dovolenou. Zatím mi to nijak zvlášť nevadí, budu si opravovat byt,“ říká. Zároveň ale přiznává svoje obavy do budoucna: „Nevíme, co bude dál. Spousta lidí má různé splátky a hypotéky, pro ně to bude opravdu problém.“


Aktuální míra nezaměstnanosti na Třebíčsku je nyní 7,3 procenta, což představuje 4290 uchazečů o zaměstnání. V meziročním srovnání se toto číslo příliš výrazně nezměnilo. Ovšem kdyby firmy začaly ve větším propouštět, nebudou mít uvolnění zaměstnanci kam jít.


Situaci přiblížil Ivan Mužík z Úřadu práce v Třebíči: „Probíhá dramatický pokles v nabídce volných míst. Za minulý měsíc jsme nabízeli jen 435 míst. Meziročně je to dokonce o 409 méně.“ Dobrou pozici v současné ekonomické krizi mají podniky, které nejsou navázány na automobilový průmysl.
Volných míst ubývá


Volná místa jsou podle Ivana Mužíka trvale podobná – zájem je o řemeslné profese jako zedník, zámečník, elektrikář, šička nebo třeba řidič a prodavačka.


Ve firmě Mann+Hummel se už začíná projevovat krácení zákaznických objednávek. Podle vyjádření vedení firmy je však situace do značné míry kompenzována stálým objemem zakázek na trhu s náhradními díly pro automobily.


„Vedení společnosti již ale přistoupilo k preventivním opatřením,“ říká mluvčí Eva Hladká. Se souhlasem odborů bylo například dohodnuto, že nebudou obnovovány pracovní smlouvy ve výrobě uzavřené na dobu určitou, a to prozatím do konce roku 2008. Jedná se ještě o možnostech zkrácení pracovních úvazků nebo zavedení kont pracovní doby. Vedení společnosti ubezpečuje, že v žádném případě neplánuje propouštění kmenových zaměstnanců.


Předpokládá se pokles objednávek


V První brněnské strojírně Třebíč, která má svůj výrobní program zaměřený na energetiku a teplárenství, prý vývoj ekonomiky stavy zaměstnanců zatím neovlivnil. Firma však podle personálního ředitele Miroslava Rozmarína předpokládá, že dojde k poklesu objednávek.


Tři největší zaměstnavatelé v Třebíči jsou v současné době nemocnice, První brněnská strojírna a nábytkářský podnik Jitona (dříve s názvem Tusculum). V době před rokem 1989 byla suverénně největší firmou Bopo, ve které pracovalo více než 5000 lidí. Dominantními poskytovateli práce pro město i region byl tehdy také Uniplet (kolem 2500 lidí) a První brněnská strojírna (přes 1100 zaměstnanců).