„Ke kolapsovým stavům z horka jsme ve zvýšené míře vyjížděli především o víkendu. V sobotu to bylo k pěti případům a v neděli k osmi," informovala ředitelka krajské zdravotnické záchranné služby Vladislava Filová.

Ostatně právě v neděli na meteorologické stanici na základní škole Kpt. Jaroše v Třebíči naměřili teplotu přes čtyřiatřicet stupňů Celsia.

Podle Filové lidé v horkých dnech především zapomínají dostatečně pít. „Měli by se vyhýbat zvýšené fyzické námaze. Pokud to není možné, neměli by zapomínat na dostatečný pitný režim. A samozřejmě by se neměli vystavovat přímému slunci především v době, kdy je nejintenzivnější, to znamená mezi jedenáctou hodinou dopoledne a třetí hodinou po poledni. Důležitá je také pokrývka hlavy," dodala Filová.

Horké dny, které doprovázejí bouřky, přidělávají práci také hasičům. Ti musejí vyjíždět především ke spadaným větvím a stromům, které blokují vozovky.

Více práce se svým koníčkem mají pochopitelně také zahrádkáři, kteří svoje rostliny musí v horku zalévat více než v jiných dnech.

„Letos jsme koupili už třetí velký plastový sud na dešťovou vodu, naplnil se ale zatím myslím jen jednou. Buď totiž prší pořád nebo neprší vůbec. Hadici ze sklepa jsme ale museli vytáhnout zatím jen dvakrát někdy v květnu, jak byly třicítky a pak právě nyní. Malý skleník s rajčátky, paprikou, lilkem a bazalkou zaléváme každý den," popsal svoje dny na zahradě u domu Michal Zábrš z Třebíče.

Stále přes třicet bude i o svátcích

Přestože dnes by měly nejvyšší denní teploty konečně klesnout pod třicet stupňů a pohybovat se v rozmezí 24 až 28 °C na žádné velké ochlazení to v dalších dnech nevypadá. Naopak v dalších dvou dnech se vyhoupnou zpátky nad třicítku.

„Ve čtvrtek bude skoro jasno až polojasno, během odpoledne proměnlivá oblačnost a zejména v západní části Vysočiny místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty budou 19 až 15 °C, nejvyšší denní 27 až 31 °C," popsala zítřek meteoroložka Ivana Záluská z brněnské pobočky ČHMÚ.

Podobné počasí bude také v pátek jasno a polojasno k večeru opět při zvětšené oblačnosti doplní přeháňky a bouřky. Nejvyšší denní teploty budou dokonce ještě o jeden stupeň Celsia vyšší.

V podstatě podobný charakter by mělo mít počasí také o víkendu a v průběhu příštího týdne by se měly teploty zastavit na třiceti stupních nebo těsně pod nimi. Hrozit i nadále budou bouřky, při nichž může docházet k rychlému rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Zatopit se mohou níže položená místa či sklepy. Dojít může i k podemletí komunikací či pádům stromů a větví.