Vestibul budovy s promítacím plátnem a dataprojektorem, který tu v přímém přenosu přináší obraz z jednání, praská ve švech. Na chodnících před radnicí stojí další, odhadem stovka místních, na pořádek dohlížejí městští policisté. Všechny zajímá jediný bod na programu letošní poslední schůze zastupitelů. Ten s číslem šest. Týká se změny číslo dvě v nejzásadnějším dokumentu města, v územním plánu, v řeči místních Rambouskových holobytů.

Na veřejnost před časem prosákla informace, že mezi těmi, kdo podali návrhy, je rovněž podnikatel Stanislav Rambousek. Chtěl by svůj areál bývalého podniku Stavitel v Polní ulici změnit z plochy průmyslové výroby a skladování na plochu pro bydlení v rodinných a bytových domech. Po městě se začala závratnou rychlostí šířit zpráva, že Rambousek tu s pomocí dotací vybuduje takzvané startovací byty přeloženo lidmi na holobyty pro „nepřizpůsobivé” obyvatele Chebu.

A tak se dnes Budějovičtí v hojném počtu přišli přímo zeptat zastupitelů, co je na tom celém pravdy, zda něco podobného dopustí, ať prostě řeknou jasné slovo k celé záležitosti. Atmosféra je napjatá, starosta Vlastimil Bařinka jen stěží koriguje diskutující. On i zbytek volených zástupců uklidňují veřejnost, jak se dá. Prý rozhodně nepodpoří výstavbu holobytů. Jakmile jednotliví zastupitelé sklouznou v argumentaci k odbornější terminologii, okamžitě narážejí na odpor diváků na galerii.

Slova o procesních záležitostech lidi berou jako mlžení, budí to v nich jednoznačnou nedůvěru jednoduše proto, že se v takových pojmech příliš neorientují. Není to jejich každodenní chleba. Mají strach, že jde o kličkování. Bojí se, že „je to všechno podplacené, že si to Rambousek stejně nějak prosadí a i kdyby ne, kdo jim zaručí, že si tam nepostaví černou stavbu, se kterou už nikdo nehne? Republika je přece plná podobných případů.”

Zastupitelé se obtížně snaží vysvětlit, že dnes neschvalují jakoukoli změnu územního plánu. Dnes schvalují pouze to, že se vůbec balíkem podnětů budou v následujícím roku až dvou postupně zabývat. Že každý zvlášť posoudí. A teprve až potom budou o každém zvlášť hlasovat. Diváckou galerií cloumají emoce. Padají výtky taky směrem ke stavebnímu úřadu: „Rambousek v tom areálu provádí demolici a rovnání terénu. Jak to, že se tam staví? Kdo to povolil?”

Jsem Stanislav Rambousek

Na to vedoucí stavebního úřadu Vlastimil Novotný odpovídá: „Povolili jsme demolici budov, stavebnímu úřadu nepřísluší posuzovat budoucí záměr.” Okamžitě z chumlu lidí vystřelí otázka: „A jaký je tedy ten jeho záměr?”

V tu chvíli se z rohu galerie ozve muž, který dosud celému dění jen přihlížel a k úžasu všech pronese: „Jsem Stanislav Rambousek a mrzí mě, že nikdo z vás se mě zatím nepřišel zeptat. Jediný, kdo se mě ptal, byla minulý týden ve čtvrtek redaktorka Třebíčského deníku. A já byl opravdu překvapený. Nevím, kde se ta fáma vzala, nechci stavět holobyty a fakt netuším, jak vám to mám vysvětlit.”

Podle jeho slov chce v budoucnu pouze ekonomicky využít svůj pozemek. Dospěl k názoru, že na něm nechce mít žádnou výrobu, ale spíš by tu rád viděl bydlení. A tak využívá toho, že se otevírá cesta pro změnu územního plánu. Starosta Bařinka ukáže všem přítomným na kameru obrázek záměru, který získal od Rambouska na schůzce těsně před zastupitelstvem. Je to studie - celkový pohled z ulice na asi devět rodinných domků a bytovku se sedmnácti byty.

Davem to zašumí, lidi hned v duchu počítají, kolik lidí se tam asi tak může vejít. Fáma hovoří o stu až sto padesáti „nepřizpůsobivých”, kteří by sem mohli přesídlit z druhého konce republiky. Rambousek stále jasně opakuje: „Zapomeňte na holobyty.” Starší žena křikne: „Odkud jste?” On odpoví: „Z Třebíče.” Dozví se, že si má jít tam. „Za chvíli pojedu, buďte v klidu,” stručně reaguje Rambousek. Po dalších deseti minutách se zvedá a odchází. Lidé ve vestibulu hlasitě reagují, podnikatele raději doprovázejí strážníci. K fyzickému napadení nedojde. Venku před radnicí si parta výrostků neodpustí výkřik: „Všichni jste rasisti!”

O bodu se jedná skoro hodinu. Zastupitelé slibují, že nepodpoří změnu průmyslové zóny na obytnou a budou včas informovat jak o termínu veřejné schůze v Besedě, kde vše s občany předem prodiskutují, tak o schůzi zastupitelů, která bude mít v programu tento návrh změny územního plánu. Stavební úřad slíbil, že bude provádět pravidelné kontroly Rambouskova areálu, kde se teď demoluje.