Volba nového vedení městyse probíhala bez emocí a v poměrně klidné atmosféře. Bylo ale znát, že mezi oběma stoly, za kterými proti sobě seděli koaliční a opoziční zastupitelé, vznikl v minulých dnech hluboký příkop. To se projevilo v závěru schůze, kdy opozice odmítla nabídku na šéfa kontrolního a poté i finančního výboru. „Za tohoto stavu nabídku nepřijímám," odvětili shodně Zdeněk Kubát (KSČM) a Josef Komárek (Rozvoj Okříšek).

Vize kandidátů? Bydlení a silnice

Podnikatel Josef Komárek byl ve volbě starosty protikandidátem Zdeňka Ryšavého. Na žádost publika popsal své priority a naznačil směr, kterým by se Okříšky měly pod jeho vedením ubírat.

„Před rokem jsem se stal členem hnutí ANO 2011, protože nemám rád nehospodárné nakládání s finančními prostředky. Chtěl bych se věnovat práci především v oblasti rozumných investic," řekl Komárek a za důležité označil bydlení pro seniory, místa pro novou výstavbu a přilákání nových rodin do městyse.

Svoji vizi přidal i Ryšavý. Podle něj by mělo vedení městyse pokračovat ve snahách o konečné řešení dopravy v Okříškách a okolí. „Příprava na budování nových silnic bude nejdůležitější věc, na kterou bychom se měli zaměřit. Už nyní můžeme zahájit jednání s majiteli pozemků," zmínil. Okříšky by podle jeho představy měly mít ještě větší nabídku možností pro volný čas a za prioritu určil i školu.

Volbu starosty zastupitelé zvolili na návrh Josefa Komárka veřejnou. Pro kandidáta opozice se zvedlo jen šest rukou, Zdeněk Ryšavý získal nejtěsnější možnou většinu osmi hlasů z patnáctičlenného zastupitelstva.

Opozici nepomohl ani hlas přeběhlíka Antonína Zeleného. Zelený kandidoval za proradniční hnutí Pro Okříšky, které podporovalo starostu Ryšavého. Po získání mandátu ale obrátil a přidal se k opozici.

Opoziční uskupení, sdružené kolem exstarosty Okříšek Josefa Kuly den před ustavujícím zasedáním zastupitelstva navrhlo vytvoření velké koalice. K dohodě ale nedošlo, protože představy obou stran o rozdělení míst v obecní radě byly rozdílné. O místa v radě se po čtvrtečním ustavujícím zasedání zastupitelstva v Okříškách dělí ČSSD a SNK Prosperita Okříšek. Starostu a dvojici místostarostů v radě doplňují Hana Kűhtreiberová (ČSSD) a Jaroslav Jůza (SNK Prosperita Okříšek). Koalici podporuje ještě Martin Hospůdka (KDU-ČSL), který svým hlasem podržel i staronového starostu.