Proč tomu tak je? Přečerpávací vodní elektrárna je jakousi rychle startující rezervou elektrické sítě. Dojde-li neplánovaně k výpadku některé z elektráren v České republice, rychle startující přečerpávací elektrárny doplní chybějící výkon během minuty až dvou a tím zabrání vznikajícím problémům v soustavě.


Spolu s dalešickým vodním dílem tvoří zálohu ještě přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách. Ta ale bude až do konce května mimo provoz kvůli odstávce. Jako rezerva tedy zůstává pouze dalešická elektrárna. „Aby svému závazku dostála, bylo nutno již s předstihem manipulovat s vodou tak, aby v tomto období byla Dalešická přehrada naplněná co nejvíce a její výkon byl v případě potřeby maximální, to jest 480 MW,“ vysvětlil mluvčí elektrárny Petr Spilka.


Druhým důvodem pro co nejvyšší hladinu je zkouška bezpečnostního přelivu a skluzu po provedené generální opravě. „Bezpečnostní skluz slouží k převedení vody při povodňových stavech, na jeho stavu a funkčnosti závisí bezpečnost vodního díla a proto je žádoucí tuto zkoušku provést, pokud možno při maximální hladině,“ řekl Spilka.


Na Dalešické přehradě právě probíhá také oprava mostu mezi Stropešínem a Třesovem. Tato akce si ale nevyžádala žádné úpravy manipulačního řádu.
„Dosud prováděné manipulace s vodou jsou prováděny v souladu se schváleným manipulačním řádem, který je navržen tak, aby v rámci možností vyhověl všem účelům a uživatelům vodního díla, i když samozřejmě ne vždy lze vyhovět všem. Děkujeme za pochopení této situace,“ dodal Spilka.