„Na starost to dostala školská a kulturní komise a pan místostarosta. Jejich úkolem do příštího jednání zastupitelstva je předložit návrhy, jak by publikace mohla vypadat," řekl starosta obce Josef Zahradníček.

Variant by prý mělo být hned několik. „A to jak z hlediska obsahu, rozsahu, nebo nákladu. Od toho se pak bude odvíjet cena, kterou bychom byli ochotni na vytvoření publikace dát. Bude samozřejmě rozdíl, jestli bychom nechali publikací vytisknout dvě stě, pět set nebo tisíc," poznamenal starosta.

Nejbližší termín, kdy by mohla kniha o Studenci spatřit světlo světa, zatím nikdo neurčil. Místní hasiči ale příští rok oslaví 110. výročí založení sboru a k prvnímu představení publikace by tak mohlo dojít právě při této příležitosti.

„Necílíme to k žádnému konkrétnímu datu nebo události. Pokud by se to ale podařilo spojit s nějakým významným dnem, bylo to určitě hezké," zamýšlel se Zahradníček.

Příkladem pro Studenecké mohou být například Rouchovany, které publikaci o obci představily při červnovém setkání rodáků a oslavách 770 let od první písemné zmínky.

Zhotovení knižní obrazové publikace před časem schválili i zastupitelé v Dukovanech. Společně s DVD o životě v obci to tamní rozpočet vyjde na 200 tisíc korun.