Model Židovského města, Karlova náměstí a Stařečky z roku 1835 nechala postupně postavit firma Kapucín u místního modeláře Stanislava Vršky, práci na modelu také platila. Proč jej nyní nabízí městu?

„Ne proto, že bychom ty peníze potřebovali. Děláme to v dobé víře jako náš příspěvek k turistickému ruchu města Třebíče,“ řekl zastupitel a jednatel firmy Kapucín Milan Šťastný (Břehy). Zastupitelům také sdělil, že firma má jednatelů celkem šest a všichni dohromady mají 19 dětí. Až jednou model zdědí, nemusí se shodnout, jak s ním naložit.

Ještě nezabydlená nová budova chovů detašovaného pracoviště Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR ve Studenci.
VIDEO: Vědci ze Studence mají novou budovu chovů za 38 milionu korun

Cenu modelu odhadl znalec na dva miliony a 800 tisíc korun, Kapucín ji městu nabídl za milion a 178 tisíc korun. „Je to v podstatě nákladová cena,“ zmínil starosta Pavel Janata (KDU ČSL).

Do transakce ale hodili vidle sociální demokraté. „Původně dohodnutá cena se během půl roku změnila,“ zdůvodnil místostarosta Vladimír Malý (ČSSD). Podle Milana Šťastného se cena zvýšila jen proto, že k původním dvěma částem modelu přibyla nově ještě historická Stařečka.

Negativní výsledek hlasování to nezvrátilo. Pro koupi zvedlo ruku jen deset zastupitelé, většina se jich ale hlasování zdržela. Vedle sociálních demokratů také komunisté, ANO 2011 a lidé ze sdružení Třebíč Občanům! A také dvojice ze sdružení Pro Třebíč Pavel Pacal a Jaromíra Hanáčková, která je ředitelkou Městského kulturního střediska v Třebíči.

Všechny části historického modelu města jsou umístěny v budovách, které kulturní středisko provozuje. Uskutečnilo se už ale několik jednání, jejichž cílem je umístit model na jedno jiné místo, aby mohly být všechny jeho části pohromadě a turisté k nim měli snadnější přístup.

Ilustrační foto
Noční bouře na Třebíčsku lámala stromy