„Celá jízda se pojede v běžném provozu podle dopravních předpisů a zúčastní se jí na čtyřicet hasičských a policejních zásahových vozidel z Dolního a Horního Rakouska, Štýrska, České republiky a Slovenska,“ přiblížil vedoucí projektu Anton Mück.


Akce začala v pátek o půl čtvrté prologem k Dolnorakouské výstavě a příjezdem účastníků do místa startu, kterým je rakouské městečko Horn. Zde také bude dnes v devět hodin dopoledne celá jízda zahájena slavnostní přehlídkou. Dopoledne se historickými skvosty budou moci pokochat ještě v rakouské obci Irnfritz a ve městě Raabs an der Thaya. Odtud se vozy poté vydají k česko-rakouské hranici, aby svoji dopolední pouť zakončily v Heralticích, kde právě slaví sto patnáct let od založení tamních hasičů.


Unikátní exponáty


Tam se průvod zdrží asi dvě a půl hodiny. Bude možné si prohlédnout i Muzeum historické hasičské techniky, které bylo v obci otevřeno před pěti lety a pyšní se řadou unikátních exponátů. „Od nás se akce zúčastní hasičské vozidlo Steyr z roku 1944,“ oznámil velitel Sboru dobrovolných hasičů Heraltice, který spolu s dalšími sbory z Jihlavy, Telče, Rakouska a Hasičským muzeem Gars celou akci spolupořádá. Cílem sobotního dne bude o půl čtvrté odpoledne náměstí v Jihlavě, kde bude rovněž probíhat hasičské odpoledne.


V neděli povede trasa z Jihlavy na náměstí v Telči, kam vozy dorazí kolem jedenácté hodiny, aby pak v jednu hodinu vyrazily na cestu zpět do Rakouska. Cílem celé okružní jízdy bude po projetí Dobersbergu a Allensteigu město Gars am Kamp, kde proběhne přehlídka vítězů.
Hlavní cenou je putovní křišťálový pohár, který bude udělen nejkrásnějšímu vozidlu podle hodnocení publika.