Bombastické zprávy o alkoholových rekordmanech budí vždy náležitou pozornost: Martin Krča z Třebíče 4,83 a 4,69 promile v dechu, žena z Jihlavy 5,7 promile v dechu, žena z Jemnice 6,72 promile v dechu, traktorista Milan Čurda ze Semilska dokonce 7,94 promile v dechu - měřeno policejními testry. Co o tom soudíte? Kolik alkoholu vůbec lidské tělo vydrží?

Samozřejmě není známo, kolik člověk maximálně vydrží alkoholu, aby měl jistotu, že zůstane naživu. Nejsem si jistý, jak by odborná vědecká veřejnost výsledky takových experimentů akceptovala. Ale dost legrace. Hladina alkoholu v krvi více než 4‰ je již běžně považovaná za smrtelnou. Samozřejmě jedná se o relativní záležitost. Citlivější osoba může zemřít i při hladině nižší a člověk odolnější vydrží i hladinu vyšší. Navíc i u toho samého jedince záleží na jeho momentální kondici. Se závratnými hladinami, které tady uvádíte, je to ale trochu problém.

Proč?

Množství alkoholu v krvi ze dá bezpečně prokázat pouze ve specializované toxikologické laboratoři. Výsledky, které jsou v mediích často s velkou pompou prezentovány, bývají ale zjištěny právě jenom dechovými analyzátory. Dechové zkoušky lze ale brát pouze jako orientační a nespecifické. To znamená, že jsou výborné a řekl bych až naprosto nepřekonatelné pro prvotní vyhledávání. Nikdy totiž jsem se nesetkal ani s falešně pozitivním, ani s falešně negativním výsledkem. Tedy nikdy se v mé praxi nestalo, aby přístroj ukázal pozitivní výsledek a v dechu nebylo nic, stejně tak jako obráceně, že by naměřená hodnota byla 0,00‰ a v dechu přesto něco bylo a to třeba i stopové množství.

Dá se stručně laicky popsat, co dělá alkohol v těle?


Požitý alkohol se do krve vstřebává hlavně ze žaludku a tenkého střeva. Záleží na tom, jestli je člověk hladový, nebo po jídle. Z těla se ve velmi malém množství vyloučí v nezměněné formě cestami, abych tak řekl „přirozenými“ včetně dechu a potu. Nicméně hlavní množství požitého alkoholu se v těle metabolizuje. Je to poměrně složitý proces, na jehož konci jsou oxid uhličitý a voda.

Je nějaký výjimečný, odborně doložený případ, že někdo vydržel víc, než je stanovená biologicky únosná hodnota?


No já jsem kdysi, opravdu velmi dávno, četl v jednom renomovaném americkém časopise, že jistý člověk přežil koncentraci alkoholu v krvi 11,4‰. Ale to jsem byl opravdu velmi mladý. V současné době, abych pravdu řekl, bych byl k věrohodnosti takového článku více než skeptický.


Cituji internetové zpravodajství ČR1 z před několika let: „Neuvěřitelné množství alkoholu v krvi naměřili lékaři jednomu pacientovi v policejní laboratoři v polské Lodži. 12 promile alkoholu - takové množství podle lékařů téměř třikrát překračuje smrtelnou dávku. Přesně tolik ale po rozboru krve zjistili u 45letého muže, kterého do nemocnice přivezla sanitka poté, co ho srazilo auto.


Ano, je to množství, které překračuje smrtelnou dávku trojnásobně (pobavený úsměv). Aby člověk dosáhl takového množství alkoholu v krvi, musel by muž, průměrně vážící asi 80 kilogramů vypít „na ex“ 2,5 litru 40% vodky. To je 5 půllitrových lahví, nebo ještě lépe 50 velkých panáků. A pokud by to pil delší dobu, muselo by být množství alkoholu úměrné délce doby pití. Takže těch 50 velkých panáků je minimum! Chcete na to téma mluvit dál?

Znám případ, kdy se při pijatice jeden vsadil, že vypije půl litru slivovice na ex. Nedožil rána, udusil se vlastními zvratky. Popište, prosím, proč jsou podobné sázky tak rizikové?


Proč jsou rizikové? Víte, snad bych to ani neměl říkat, ale zdravého dospělého muže by půllitr 40% lihoviny vypité „na ex“ zabít neměl. Jedna věc ovšem je, že podobné sázky neuzavírá člověk střízlivý. Takže alkohol, který se dostane do těla z vypitého „sázkového“ půllitru, vlastně jenom navýší množství alkoholu, který ten dotyčný v krvi už měl. No a potom se nemůžete divit, že se lehce dostane přes hladinu smrtelnou. Další problém je v tom, co říkáte. Udusil se zvratky. Že člověk zvrací po nadměrné dávce alkoholu, o tom, i když věřím, že pouze teoreticky, ví naprosto každý. Udušení se zvratky spolu s podchlazením, nebo přímo zmrznutím v zimních měsících je u lidí pod vlivem alkoholu velmi častá smrtelná příhoda.


Další případ: Šestnáctiletý kluk - mimochodem aktivní sportovec, váha asi 72 kilogramů - poté, co ho opustila dívka, žal zapil půl litrem rumu. Taky na ex. Dožil rána, ale dnes na to vzpomíná jako jednu z nejpříšernějších zkušeností ve svém životě. I po třiceti letech mu rum nechutná..


Ani se nedivím (smích).

Mladí poměrně záhy experimentují s popíjením. V čem spočívá u této věkové kategorie největší zrada?


Pokud nemluvíme o opravdu mladých jedincích, u kterých má alkohol prokazatelně negativní vliv na jejich vývoj, tak největší „zrada“, jak říkáte, tkví hlavně v nezkušenosti a potom i v menší odolnosti organizmu.

Vydrží víc muž nebo žena, když pijí alkohol? – jaké jsou rozdíly v metabolismu?


No opravdu je to tak, že žena jednak vydrží méně při jednorázovém napití. Ale hlavní problém je, že ženy při pravidelném pití onemocní dříve a i po menších denních dávkách.

Proč druhý den tak bolí hlava po českobudějovickém vyhlášeném pivu nebo některém víně?


Hlava bolí vždy, když člověk vypije víc, než by měl. Pravdou ovšem je, že po čistém alkoholu jsou na druhý den problémy menší.

Jak vůbec pít, aby člověk druhý den neměl pocit, že přežil vlastní popravu? Proč je dobré sníst něco tučného?


Tak hlavně si myslím, že člověk, aby měl dobrou náladu, vůbec nemusí pít alkoholické nápoje a v nadměrném množství už vůbec ne. Všichni lidé, myslím rozumní lidé, kteří s alkoholem nějaké zkušenosti měli, vám řeknou, že není lepšího rána, než když se člověk probudí, a je mu dobře. No a s tím jídlem? Víte, plný žaludek vám jenom oddálí, tedy zpomalí nástup vysoké hladiny alkoholu v krvi, ale v žádném případě nemůžete počítat s tím, že by doba na střízlivění byla o něco kratší.

Nejlepší výmluvou, aby se člověk nemusel kolektivně opíjet, je heslo: Beru antibiotika. Z jakého důvodu se nesmí pít na antibiotika a které další skupiny léků, případně přírodních preparátů, jsou vyloženě nebezpečné v kombinaci s alkoholem?


Alkohol požitý spolu s antibiotiky oslabuje jejich účinek. A jiné léky? Je jich mnoho, ale snad nejnebezpečnější jsou všechna léčiva ovlivňující psychiku. Jejich účinek se totiž požitým alkoholem potencuje a může ve vzájemné kombinaci vyvolat až kritické, ne-li smrtelné konce. Nejde ale pouze o léčiva. Jsou to i některé houby. Například kombinace hnojníku inkoustového (Coprinus atramentarius) s alkoholem působí jako Antabus. To je lék, který blokuje enzym aldehyddehydrogenázu a dříve se používal při odvykacích kůrách u chronických alkoholiků v průběhu léčení.


Jak si v létě užít sem tam sklenku s přáteli či grilovačku s bečkou bez rizika újmy na zdraví?


Držet se zpět (smích). Jiná odpověď neexistuje.

Proč je opilost z piva, vína a destilátů tak rozdílná?


To je individuální. To se nedá takto jednoduše generalizovat. I když vím, že toto povědomí obecně je velmi rozšířené.

Kolik případů, kdy někdo zemřel na otravu alkoholem, vám ústavem projde ročně?


I bez dopravních nehod a jiných úrazů pod vlivem alkoholu, tak přímo na otravu alkoholem, jsou to každoročně řádově desítky. A že jsou to úmrtí naprosto zbytečná, si nemusíme povídat, že?

Jak to, že někdo celý život pije jak zákon káže a jeho tělo to nijak výrazně nepoznamená, zatím co jiného to položí po pár letech?


No to kdybychom věděli …. ! Individuální rozdíly v enzymatické výbavě jsou pouze jedním z faktorů.

Můžete popsat nějaký kuriózní případ ze své praxe? - klidně vtipný, pokud se vůbec ve vaší profesi humorné věci stávají.


To víte, já vám řeknu kuriozní, nebo humorný případ, a někdo to hned bude chtít napodobit. A potom řekne: „Jak to, že to u mne neproběhlo tak humorně? Vždyť to Hirt říkal v novinách“.

Miroslav Hirt, prof. MUDr. CSc.
Přednosta Ústavu soudního lékařství v Brně. Předseda Společnosti soudního lékařství a soudní toxikologie České lékařské společnosti JEP. Prezident Sternberg Society (Česko- rakouská společnost lékařů a pracovníků ve zdravotnictví).
Věk: 60 let
Vzdělání: Doktorát na Lékařské fakultě v Brně. Doktorát na Lékařské fakultě v Budapešti.
Koníčky: protože mám po poměrně těžkém úrazu páteře, tak mám od kolegů povoleno, spíš by bylo vhodné říct přikázáno, pouze plavání a jízdu na koni.
Ženatý, 3 děti.

Ústav soudního lékařství Brno je největším ústavem svého druhu v ČR.