Ti obdrželi hlášení ve čtvrtek ráno. Poštolky si všiml zaměstnanec při pochůzkové kontrole, který hasiče přivolal. Hasiči po příjezdu zjistili, že poštolka má nohy zatuhlé v asfaltu. Příčinou byly pravděpodobně vysoké teploty předchozích dní, v důsledku kterých došlo k nahřátí a roztavení asfaltu, ze kterého poštolka neměla dostatek vlastních sil k vyproštění.

„V areálu elektrárny žijí poštolky dlouhodobě a nikdy jsme doposud podobný případ nezaznamenali,“ sdělil specialista elektrárny pro ekologii a vodní hospodářství Milan Svozil. Poštolky v elektrárně využívají vysokých budov a zabydleli se také v instalovaných budkách, připravených pro zahnízdění sokola stěhovavého.

Židovská čtvrť v Třebíči.
Třebíčsko nabídne nejen Oživené Židovské město

Poštolka byla živá s potřísněnými pařáty předána zástupcům Českého svazu ochránců přírody z Kněžic k ošetření a očištění od zbytků asfaltu. „Spolupráce Jaderné elektrárny Dukovany a Českého svazu ochránců přírody Kněžice probíhá nejen při záchraně zvířat. Ale v posledních třech letech také v oblasti firemního dobrovolnictví – projektu pod názvem Čas pro dobrou věc, kdy několik desítek zaměstnanců elektrárny každoročně připojí ruku k dílu a zapojí se tak společně do pomoci přírodě a druhým,“ doplnil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.