„Služba hasičů lidem je velmi záslužná, dělají to pro dobro ostatních zdarma,“ připomenul místní farář Tomáš Holcner, který zároveň nové zbrojnici požehnal. Holcner, který je sám místní dobrovolný hasič, ještě u vystavené sošky sv. Floriána prozradil, že se chystá její instalace do štítu nové budovy. Připomeňme, že svatý Florián je patronem řady profesí, mezi nimi i hasičů.

Při slavnostním aktu se symbolicky nestříhala páska, ale rozpojovala speciální hadice. A pak už mohly přejet hasičské automobily od staré zbrojnice, která je odtud asi 100 metrů, do zbrojnice nové.

Naleštili tatry a…

Jedna cisterna však chyběla. Příznačně totiž byla na čerstvém výjezdu. Vrátila se až po slavnostním aktu, jehož součástí byla i prohlídka novostavby pro veřejnost, při níž nechyběl malý raut.

„Museli jsme do Mikulovic, kde hořelo klestí na mýtině v lese. Takže jsme naleštili tatry, hezky se oblíkli, aby to bylo dokonalé a ve dvě, hodinu před tou velkou slávou, přišel pokyn k výjezdu do prachu a kouře,“ popsal, co se dělo v zákulisí před slavností, místní hasič Jakub Šebela.

Jedno zásahové vozidlo se naštěstí stihlo vrátit do slavnostního otevírání. „Tak jsme si ještě naposledy užili výjezd ze staré hasičárny, různorodé vzpomínky na ni zůstanou, to ne že ne,“ naznačil se smíchem Šebela.

Zdroj: Deník/Hana Jakubcová

V nové zbrojnici se hasiči ještě chystají udělat další symbolický krok. „Do kovové schránky dáme záznamy o dnešní slavnostní události a schránku zazdíme někde uvnitř jako vzkaz budoucím generacím,“ prozradil místní člen sboru Martin Husa.

Jaroměřičtí dobrovolní hasiči jsou zařazeni do kategorie JPO II/1, což znamená, že dvanáct členů nepřetržitě slouží ve třísměnném pohotovostním režimu. Novostavba zbrojnice vyšla na 16 milionů korun a byla převážně financovaná z dotací.